Gazele s-ar putea scumpi din nou

Gazele s-ar putea scumpi din nou

Gazele s-ar putea scumpi din nou. Moldovagaz a depus o cerere la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică în care solicită o majorare cu 31,5% a tarifului pentru gazele naturale, din 1 octombrie. Furnizorul cere un tarif de 26 de lei şi 67 de bani pentru un metru cub de gaze naturale, iar cu taxa pe valoare adăugată de opt la sută, tariful ar ajunge la 28,80 lei. În prezent, consumatorii din Moldova achită 23 de lei pentru un metru cub de gaze.

ANRE a precizat că va analiza argumentele Moldovagaz şi va reveni ulterior cu o decizie. Într-un mesaj postat pe Telegram, şeful Moldovagaz, Vadim Ceban, menţionează că majorarea tarifului pentru gazele naturale este impusă de preţul de achiziţie din ce în ce mai mare plătit Gazpromului.

Potrivit lui Ceban, dacă tariful nu va fi ajustat, atunci Moldovagaz nu va putea să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale. De la începutul verii până în prezent, preţul plătit de Moldovagaz concernului rus pentru o mie metri cubi de gaze naturale a crescut de peste două ori. În iunie, Moldovagaz a plătit 880 de dolari pentru o mie de metri cubi, în iulie – 980 de dolari, în august – 1 458 de dolari, iar în septembrie va plăti 1 882 de dolari.


Expertul în energetică, Sergiu Ungureanu, susţine că solicitarea Moldovagaz este argumentată.

„Din punct de vedere economic este justificat, în condiţiile în care nu găsim o soluţie cum să micşorăm preţul de achiziţie al gazelor din partea Gazprom. Ce va face ANRE, vom vedea, ar putea să adopte în totalitate cererea Moldovagaz sau să o adopte în trepte. În care ar putea să majoreze mai întâi până la 24 de lei, apoi, încă odată până la 28-29”.

Sergiu Ungureanu mai afirmă că, deşi din octombrie formula de calcul a preţului pentru gazele naturale cumpărat de Moldovagaz se modifică, este puţin probabilă o ieftinire a gazelor pentru consumatori. Conform contractului cu Gazprom, din octombrie, 70 la sută din preț va fi calculat în baza costului produselor petroliere, iar 30 la sută, în baza prețului de piață al gazelor.

„În acest caz, s-ar micşora costul de achiziţie al gazelor naturale, dar trebuie să nu uităm că deja avem adunate datorii, pe parcursul acestui an. Întâi şi întâi se va acoperi această diferenţă, după care vom putea spera la o micşorare a costului, doar în condiţiile în care pe pieţele internaţionale nu va depăşi 2800-3000 de dolari pentru mia de metri cubi. Dar tendinţele sunt în creştere”.

În prezent, nu este clar dacă, în sezonul rece, Gazprom va livra gaze naturale ţării noastre. Andrei Spînu a anunţat în cadrul unei emisiuni televizate că Republica Moldova a împrumutat 300 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, bani care vor fi utilizaţi pentru a cumpăra gaze naturale. BERD însă nu permite achiziţii de la concernul rus, a precizat Spînu.

„’Spuneam despre acel credit de 300 de milioane de la BERD care ne-ar ajuta sa trecem peste aceasta iarnă. În cest proces s-a făcut o precalificare în care au fost selectate şapte companii de la care BERD acceptă să se cumpere gaz. Printre acele şapte companii nu este Gazprom”.

Anterior, Spînu a anunţat că, din împrumutul de la BERD, 200 de milioane de euro vor fi utilizate în caz de întrerupere a aprovizionării cu gaze, în timp ce alte 100 de milioane de euro vor fi utilizate pentru a crea o rezervă strategică de gaze.

..