12 ani de la protestele din 7 aprilie 2009. Câți oameni au fost trași la răspundere

12 ani de la protestele din 7 aprilie 2009. Câți oameni au fost trași la răspundere

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Patru persoane condamnate la închisoare cu executare, 20 – condamnate cu suspendare şi 3 – sancţionate cu amendă.
Acesta este bilanţul pedepselor, aplicate în urma evenimentelor tragice din 7 aprilie 2009, când sute de participanţi la proteste au fost torturaţi şi bătuţi.
Datele au fost prezentate de Procuratura Generală, care precizează că, în prezent, pe rol se află doar două dosare penale, inclusiv cel al fostului şef al Poliţiei Municipale, Iacob Gumeniţă.

Potrivit Procuraturii Generale, din totalul celor 108 de procese penale, 77 au fost deschise în baza plângerilor, iar 31 după autosesizarea procurorilor. Din numărul total de plângeri, în 71 de cazuri au fost pornite dosare penale. 42 de cauze au fost iniţiate pentru tortură, 19 pentru exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, iar 10 pentru alte categorii de infracţiuni. Dintre acestea, 28 de dosare, în care erau vizați 47 de polițiști, au fost finalizate şi expediate în judecată. În restul cazurilor urmărirea penală fie a fost încetată pentru lipsa infracţiunilor sau a fost suspendată pe motiv că nu a fost posibilă stabilirea identităţii persoanelor.
Procuratura Generală mai precizează că în rezultatul examinării dosarelor în instanţele de judecată, 45 de persoane au fost pedepsite conform legii. Astfel, patru poliţişti s-au ales cu sentinţă de condamnare cu executare, 20 de persoane au fost condamnate cu suspendare, trei oameni s-au ales cu amendă, 16 persoane au fost achitate, iar două dosare în privinţa a două persoane au fost clasate. La sfârşitul anului trecut, pe rolul instanţelor de fond se afla o singură cauză penală în privinţa a două persoane. Iar în instanţa de recurs se mai află dosarul de învinuire pentru exces de putere a fostului şef al Poliţiei Municipale, Iacob Gumeniţă.

Într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, şeful statului, Maia Sandu, a scris
că, după 12 ani de la producerea evenimentelor, încă nu s-a făcut dreptate, iar judecătorii care au emis sentințe false, polițiștii care au bătut oamenii şi șefii care au dat indicații nu au fost pedepsiţi. Sandu mai scrie că  după 7 aprilie 2009, am devenit cu toții mai activi, mai implicați şi chiar dacă am avut destule dezamăgiri în acești 12 ani, am reușit lucruri pentru care ne putem mândri. Ne-am apărat libertatea și nu am admis dictatura în țara noastră”, a precizat Maia Sandu.

În acelaşi timp, mai multe organizaţii din ţara noastră declară că „dosarul 7 aprile” este unul eşuat, pentru că torționarii au scăpat basma curată. Într-un apel public, acestea cer să fie publicată informația privind funcționarii publici asupra cărora planează suspiciuni de implicare în actele tortură în evenimentele din aprilie 2009. De asemenea, ONG-urile cer autorităţilor să depună eforturi pentru a asigura victimele torturii cu dreptul la reabilitare şi cer statului să prezinte scuze publice față de fiecare cetățean care a suferit direct sau indirect în timpul evenimentelor din 2009. Potrivit organizaţiei Amnesty International, peste 600 de persoane au fost maltratate, reținute și bătute cu deosebită cruzime în timpul protestelor din 7 aprilie 2009.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..