Distribuie

Prețul unui litru de benzină a depășit pragul de 30 de lei. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit joi noi prețuri plafon pentru carburanți.

Potrivit regulatorului în energetică, benzina se scumpeşte cu 31 de bani și va costa joi 30 de lei și nouă bani. Tot joi, un litru de motorină va fi vândut cel mult cu 27 de lei și 48 de bani, cu opt bani mai puțin decât miercuri.

Potrivit ANRE, dacă în lunile martie și aprilie motorina era mai scumpă la bursă decât benzina, de la începutul lunii mai, benzina are un trend ascendent față de motorină.

Regulatorul în energetică punctează că pe parcursul acestei luni, cotațiile la benzină au crescut cu aproape 160 de dolari pentru o tonă, iar la motorină au scăzut cu peste 57 de dolari.

Tot în aceeași perioadă, dolarul american s-a apreciat față de leu cu 50 de bani. ANRE menționează că cererea mare din partea Ucrainei a produselor petroliere și refuzul UE a importului de țiței din Rusia, la fel influențează cotațiile. De la începutul lunii septembrie 2021, de când ANRE stabilește zilnic prețul plafon pentru carburanți, benzina s-a scumpit cu nouă lei și 86 de bani, iar motorina – cu 11 lei și șase bani.


Distribuie
..