17 moldoveni s-au îmbogăţit cu peste 20 de milioane de euro, după ce au prădat peste 20 de locuinţe de lux şi magazine din Europa

17 moldoveni s-au îmbogăţit cu peste 20 de milioane de euro, după ce au prădat peste 20 de locuinţe de lux şi magazine din Europa

Distribuie
 • 1
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
  2
  Shares

17 moldoveni s-au îmbogăţit cu peste 20 de milioane de euro, după ce au prădat peste 20 de locuinţe de lux şi magazine din Germania, Italia şi Austria. Aceştia furau bijuterii şi maşini scumpe, tablouri, pietre preţioase şi ceasuri. În urma colaborării dintre poliţiştii şi procurorii germani cu omologii lor moldoveni, au fost reţinuţi, la Chişinău, doi presupuşi capi ai grupării. Ei au fost identificaţi cu ajutorul unor probe ADN, lăsate într-o casă prădată.

„În locul unde a avut loc o spargere, învinuiţii au lăsat urme ADN. În acest fel am aflat că sunt cetăţeni din Republica Moldova. Prin Europol, am contactat autorităţile din Moldova. În ultimele luni, au avut loc mai multe şedinţe cu poliţia, dar şi cu parchetul”, a declarat reprezentantul comisiei de anchetă, Germania, Michael Meumanu.

Procurorii germani au stabilit că moldovenii intrau în casele de lux prin acoperiş, apoi lăsau proprietarii fără cele mai preţioase obiecte. Suspecţii ar mai fi furat şi câteva maşini scumpe.

„Modul acestei grupări era efracţia domiciliilor prin acoperiş. De ce prin acoperiş, deoarece membrii grupului criminal cunoşteau foarte bine modalitatea de instalare a sistemelor de alarme, poziţionarea acestor sisteme, poziţionarea senzorilor şi cunoşteau modalitatea de a le ocoli”, a comunicat şeful Inspectoratului Naţional de Investigaţie, Ion Iachimov.

Procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au efectuat 18 percheziţii în mai multe localităţi din ţară. În casele şi maşinile celor 17 suspecţi au găsit bunuri furate, în valoare de aproximativ şase milioane de lei. De asemenea, a fost aplicat sechestru pe bunuri în sumă de 10 milioane de lei. Oamenii legii au reţinut deja doi suspecţi, cu antecedente penale pentru furt şi trafic de droguri. Ceilalţi 15 urmează să fie daţi în căutare internaţională.

„În cadrul percheziţiilor date au fost stabilite şi ridicate o parte bună a obiectelor de lux care nu au putut fi realizate pe teritoriul Republicii Moldova. Obiecte de preţ, mă refer la bijuterii, pietre scumpe precum şi arme stabilite în cadrul percheziţiilor. Care nu au acte de provenienţă”, a spus procurorul PC COCS, Vasile Golban.

Unul dintre bărbaţii reţinuţi, Chiril Portnoi, a devenit cunoscut în spaţiul public în anul 2014. El a urcat beat la volanul unui Porsche Panamera şi, în încercarea de a scăpa de poliţişti, a lovit un troleibuz şi patru maşini. Mai târziu, tatăl tânărului a declarat pentru „Ziarul Naţional” că pe lângă Porsche, fiul său, care pe atunci avea 22 de ani, mai deţine şi alte maşini, pe care le-a cumpărat din comerţul cu roşii.

Unele dintre bunurile ce nu puteau fi vândute în străinătate, erau aduse prin contrabandă în Moldova. Din banii câştigaţi, bănuiţii îşi cumpărau case, trenuri şi automobile de lux în ţară.

Dacă se va stabili că cei doi sunt, cu adevărat, capii grupării criminale, ei riscă până la 15 ani de închisoare. Ei ar mai putea primi alţi zece ani de detenţie pentru contrabandă şi spălare de bani.


Distribuie
 • 1
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
  2
  Shares