292 de studenţi internaţionali ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” au jurat credinţă pacienţilor

292 de studenţi internaţionali ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” au jurat credinţă pacienţilor

Distribuie
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Au jurat că vor lupta pentru sănătatea pacienţilor lor şi că le vor acorda ajutor indiferent de situaţie. Este vorba despre cei 292 de studenţi internaţionali ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, care au devenit medici cu acte în regulă.

Ceremonia a avut loc, ieri, la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” din Capitală. Tradițional, absolvenţii au înmânat studenților din anul întâi flacăra cunoștințelor.

Acum şase ani, aproape 300 de studenţi străini au venit din 13 ţări pentru a deveni doctori cu studii în Republica Moldova. Printre aceştia este şi Ali, care a părăsit Statele Unite ale Americii pentru a-şi urma visul de a salva vieţi.

„Eu sunt foarte mulţumit de cunoştinţele care le-am acumulat aici. Universitatea de medicină din Moldova m-a făcut doctor. Casa este casă, familia este inima mea şi ele sunt în SUA, de aceea eu aleg să plec înapoi”, a comunicat absolventul USMF „Nicolae Testemiţanu”, SUA, Ali Amawi.

Daniela Lozan a revenit în Republica Moldova ca să facă medicina, după ce aproape 18 ani a locuit în Portugalia. Peste o lună, ea va pleca în Statele Unite ale Americii, acolo unde va susţine un examen intern şi se va angaja în calitate de chirurg la un spital local.

„Departe de părinţi, foarte greu a fost, dar au trecut şase ani. Vreau să fiu chirurg, mai ales pediatru. Doctorii noştri sunt excelenţi, cum ne predau, atâta răbdare au cu noi şi de pacienţi o să-mi fie dor”, a spus absolventa USMF „Nicolae Testemiţanu”, Portugalia, Daniela Lozan.

Şi alţi absolvenţi s-au declarat mulţumiţi de studiile obţinute în ţara noastră.

„Eu sunt foarte fericit. Am fost aici şase ani şi sincer această perioadă lungă a fost cu foarte multe zile de lucru, foarte multe zile de efort”.

„Am ales Republica Moldova că a fost şi fratele meu şi a învăţat aici. Eu am venit dupa el. Am amintiri foarte frumoase şi minunate, o să-mi fie dor de Moldova, o să-mi fie dor de universitate”.

Conducerea universităţii depune eforturi susţinute pentru ca instituţia să găzduiască tot mai mulţi studenţi străini. Potrivit vice-rectorului, pentru următorul an de studii, instituţia aşteaptă cel puţin 100 de studenţi doar din India.

„Am reuşit să facem o mişcare spre această ţară mare cu o populaţie imensă, care la fel este interesată peste specialişti în medicină pregătiţi la Nicolae Testemiţanu. Suntem gata ca în fiecare an să primim nu mai puţin de 100 de persoane”, a declarat vice-rectorul USMF „Nicolae Testemiţanu”, Mihail Gavriliuc.

„Numărul studenţilor, an de an, este în creştere. Asta înseamnă că calitatea instruirii şi diplomele din Republica Moldova sunt recunoscute an de an în mai multe ţări”, a afirmat secretarul general de stat Ministerul Sănătăţii, Boris Gîlca.

În acest an, peste 900 de absolvenţi autohtoni şi aproximativ 300 de studenți din 13 ţări ale lumii au absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Taxa pentru un an de studii pentru studenții străini este de aproximativ patru mii de euro.


Distribuie
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

Leave a Reply