30 de ambulanţe noi, din lotul de autospeciale cumpărate în credit, au ajuns în Republica Moldova

30 de ambulanţe noi, din lotul de autospeciale cumpărate în credit, au ajuns în Republica Moldova

Încă 30 de ambulanţe noi din lotul de 168 de autospeciale cumpărate în credit au ajuns în ţară şi au fost miercuri repartizate în teritoriu, anunţă Ministerul Sănătăţii. Timp de trei ani compania turcă, care a câştigat licitaţia a expediat în ţară doar 56 de ambulanţe. Producătorul nu ar fi putut livra la timp vehiculele din cauza pandemiei, spun responsabilii.

Cele mai multe ambulanţe noi au plecat miercuri în municipiul Orhei, care dintre toate raioanele ţării are cea mai mare substație de acordare a ajutorului medical de urgenţă. Mai exact, acolo activează 11 echipe pe 17 ambulanţe, iar toate autosanitarele sunt uzate în proporţie de 100%.

„Avem un aspect că ele au fost exploatate de şoferi de autosanitare experţi şi gospodari, care au avut grijă de ele şi practic sunt funcţionabile.”

Iar satul Sărăteni din raionul Leova a primit prima sa ambulanţă nouă după decenii în care autosanitara de tip UAZ se defecta practic în drum spre fiecare chemare.

” – Şi cum mergeaţi la chemări cu astfel de ambulanţe? – Ne străduiam să fim operativi, dar mereu întâmpinam dificultăţi. Dar cu ambulanţa de tip nou aceste probleme u o să fie şi acordarea ajutorului medical urgent v deveni mai calitativ.”

Deşi, contractul de achiziţie este valabil până la sfârşitul anului, ministrul Sănătăţii este sigur că şi celelalte 82 de ambulanţe vor ajunge în acest an.

„Acum au venit 30, vor veni alte 36 vor fi livrate în următoarele trei patru săptămâni şi total 112 ambulanţe vor veni din acest proiect. – Contractul este valabil până când? – Până la 31 decembrie. – Şi în cazul în care nu-şi onorează obligaţiile? – Vor plăti penalităţi deoarece atunci când am semnat prelungirea contractului am solicitat garanţia bancară. – Penalitatea care este? – Păi acum nu o să intru în aceste detalii.”

Valoarea creditului este de peste zece milioane de euro. Potrivit datelor CNAMUP în ţară sunt 430 de ambulanţe, dintre care 270 au o uzură de peste 100%, iar deficitul de autosanitare este de aproape o sută de ambulanţe.

..