A dat buzna la ședința CSP. Stoianoglo amenință membrii Consiliului: „Vă avertizez, am venit să depun o cerere”

A dat buzna la ședința CSP. Stoianoglo amenință membrii Consiliului: „Vă avertizez, am venit să depun o cerere”

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Consiliul Superior al Procurorilor a solicitat o investigaţie în cazul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, după ce deputatul PAS Lilian Carp a depus o sesizare în care îl acuză de corupere pasivă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu.
După mai multe ore de dezbateri, membrii CSP au decis că un acuzator de stat de la Procuratura Anticorupţie va decide dacă Stoianoglo va fi sau nu cercetat penal.

„Consiliul Superior al Procurorilor a hotărât desemnarea procurorului de la Procuratura Anticorupţie Victor Furtună pentru a examina aspectelor invocate în adresarea domnului Lilian Carp vizând pretinsele acţiuni ilegale comise de domnul Alexandr Stoianoglo.”

Lilian Carp a enumerat patru situaţii în care Stoianoglo ar fi încălcat legea. Prima se referă la perioada în care actualul procuror general era deputat şi preşedinte al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică. Potrivit lui Carp, atunci Stoianoglo ar fi propus un amendament la o lege care ar fi facilitat comiterea infracțiunii de spălare de bani. Carp susţine că cei care ar fi avut de câştigat în urma acestui amendament ar fi implicaţi în Landromatul rusesc, prin care, prin ţara noastră au fost spălate 70 de miliarde de dolari. O altă acuzaţie se referă la faptul că Stoianoglo ar avea legături cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon şi că i-ar fi permis acuzatorului de stat să renunţe la învinuirile aduse lui Platon. Asta chiar dacă, anterior Platon fusese condamnat pentru implicare în furtul miliardului. Potrivit lui Carp, soţia lui Stoianoglo ar fi beneficiara a două companii ce îi aparţin lui Platon.

Argumentele lui Lilian Carp nu i-au convins pe toţi membrii Consiliului Superior al Procurorilor.

Ministrul Justiţiei i-a luat apărarea colegului său de partid.

„Doamna Furtună, dumneavoastră faceţi nişte artificii incredibile. Toată lumea care ne priveşte probabil că este şocată de abordarea dumneavoastră. ”

„Chiar am consultat sesizarea depusă de dumneavoastră şi cea depusă de doamna Grigoriu. Sunt identice, au chiar şi aceleaşi greşeli gramaticale, scuzaţi-mă, dar asta este.”

Preşedintele CSP, Angela Motuzoc, a mai pus la îndoială legalitatea participării unuia dintre membri, a preşedintelui interimar al CSM, Dorel Musteaţă. Ministrul Justiţiei a acuzat-o că ar căuta motiv pentru a nu discuta sesizarea lui Lilian Carp. Totuşi, până la urmă, majoritatea membrilor CSP au votat ca Dorel Musteaţă să participe la şedinţă.

„Vă spun sincer, sunteţi un pic nostimi. Puneţi la vot ce? Îi excludeţi calitatea de preşedinte al CSM-ului printr-o hotărâre a CSP-ului?”

” Îmi par depăşite insinuările pe care dumneavoastră le faceţi. – Care insinuări? – Aniticipaţi votul meu.”

La un moment dat, Procurorul General a intrat în sală pentru a cere dreptul la replică. Acest lucru a stârnit indignarea ministrului Justiţiei.

„- Domnule Stoianoglo, dumneavoastră de ce vă permiteţi să intraţi în şedinţă şi întrerupeţi şedinţa?
– Eu mă adresez la doamna preşedinte nu la dumneavoastră.
– Cu ce ocazie vă permiteţi să intraţi în şedinţă şi să întrerupeţi şedinţa? ”

Până la urmă, cererea lui Stoianoglo nu a fost acceptată.

” Eu depun cerere doamnă președinte pentru dvs, dacă doriţi repartizaţi şi pentru membri consiliului. Şi eu avertizez că legislaţia în vigoare stabilește răspunderea contravențională pentru deciziile adoptate.”

Ministrul Justiţiei l-a acuzat pe procurorul general că face presiune asupra membrilor CSP ca aceştia să voteze în favoarea lui.

” Dumneavoastră aţi venit absolut neregulamentar, aţi intrat în sală într-o procedură când noi dezbatem membrii CSP şi aici ne speriaţi că este răspundere contravenţională. Eu sunt gata veniţi, puneţi ce aveţi de pus. Depuneţi punctul dumneavoastră de vedere şi daţi din
deget membrilor că voi dacă nu o să analizaţi, voi o să fiţi sancționați.”

Litvinenco i-a acuzat pe unii membri ai consiliului că i-ar fi loiali procurorului general.

” – Eu înţeleg cădvs sunteţi sub… Metaforic eu m-am exprimat, la pixul domnului Stoianoglo. Înțeleg că vă temeţi.
Eu nu mă tem. Domnul Stoianoglo aveţi vreo ordonaţă pe numele meu, haideţi să că eu sunt gata sunt aici.”

Alexandr Stoianoglo i-a lăsat cererea tipărită preşedintelui CSP, apoi a ieşit din sală. Replicile între membrii consiliului, însă au continuat.

„Vă rog frumos să nu faceţi aşa învinuiri, noi tot nu ne temem de nimeni. – Ei, hai lăsaţi că am văzut cum… – Noi respectăm legea.”

„Dumnealui a manifestat o desconsiderare totală faţă de plenul Consiliului Superior al Procuraturii, nu faţă de mine separat. Or voi nu cunoaşteţi legislaţia? Asta este inadmisibil.”

„- Nu vă supăraţi, dar chiar nu-mi place, parcă
suntem la circ. Sincer, eu nu înţeleg ce facem noi.- Circul e în altă parte, eu demult am zis. – Chiar e circ, doamna Motuzoc. ”

După mai multe ore de dezbateri, membrii CSP au decis că un procuror anticorupţie va decide anchetarea procurorului general.

Imediat după şedinţă președintele CSP, Angela Motuzoc, a declarat că nu există un termen stabilit în care procurorul Victor Furtună trebuie sa decidă dacă va fi sau nu iniţiată urmărirea penală. Motuzoc a menţionat că este prea devreme să se vorbească despre soarta procurorului general și dacă acesta va fi suspendat din funcție în cazul în care se
dispune începerea urmăririi penale.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..