A fost aprobat regulamentul pentru acordarea compensațiilor

A fost aprobat regulamentul pentru acordarea compensațiilor

Persoanele care vor să beneficieze de compensaţii pentru gaze şi lumină pentru luna noiembrie se pot înregistra pe platforma compensaţii.gov.md până joi, 24 noiembrie. Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spatari, a precizat că cei care nu o vor face, pentru această lună vor primi automat gradul de vulnerabilitate mediu, dar în lunile următoarele vor primi cele mai mici compensaţii. În cadrul şedinţei de Guvern, Cabinetul de miniştri a aprobat regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică.
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale a anunţat că, până acum, în jur de 700 de mii de familii s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md. Astfel, începând cu 25 noiembrie, cetăţenii vor afla din ce categorie de vulnerabilitate fac parte.

„Locurile de consum neînregistrate în sistem pentru luna noiembrie le va fi atribuit automat categoria de vulnerabilitate energetică medie pentru lunile decembrie – martie le va fi atribuită categoria de vulnerabilitate scăzută. Pe această cale îndemn familiile, care încă nu s-au înregistrat să o facă pe parcursul lunii decembrie pentru a beneficia de compensaţii pe măsura vulnerabilitații acestora.”

Potrivit regulamentului aprobat de Guvern, statul oferă compensaţii pentru un consum de cel mult 180 de metri cubi de gaze naturale. Tariful pentru consumatori variază în funcţie de gradul de vulnerabilitate, de la 12 la 24 de lei.

Pentru consumatorii de energie termică, volumul maxim compensat este de 1,3 gigacalorii pe lună.

„Preţul final va fi de 1450 de lei per gigacalorie pentru consumatorii din categoria de vulnerabilitate foarte ridicată, 1700 lei per gigacalorie pentru cei cu vulnerabilitate ridicată, 1950 lei per gigacalorie pentru cei cu vulnerabilitate medie şi 2500 de lei pentru cei cu vulnerabilitate scăzută.

Iar în ceea ce priveşte energia electrică, vor fi compensaţi doar primii 75 de kilowați consumaţi lunar şi vor primi ajutoare doar două categorii de cetăţeni. Pentru consumatorii din categoria de vulnerabilitate foarte ridicată tariful final va fi de 3,3 lei per kw/h, iar pentru cei cu vulnerabilitate ridicată, tariful va fi de 3,7 lei kw/h.

Marcel Spatari a precizat că cei care se încălzesc doar cu energie electrică vor avea parte de compensaţii mari mari, dar nu a precizat valoarea acestora. Este vorba de şapte mii de familii din ţară.

” Noi nu producem energie, noi nu ne-am dorit acest lucru, sunt evoluţii pe plan internaţional, dar ceea ce putem face este să venim cu acest suport să reducem această povară, reamintesc că fondul pentru compensaţii este de două ori mai mare decât anul trecut.”

Potrivit Guvernului, consumatorii casnici din cadrul întovărășirilor pomicole și cei pentru care companiile de construcții îndeplinesc rolul de intermediar la decontări au fost incluși în lista persoanelor cu drept de a primi compensații pentru energie. În acest an, autorităţile au alocat 5 miliarde de lei pentru compensaţiile privind reducerea vulnerabilităţii energetice.

..