A fost haos în toată țara! Localităţile din Moldova au rămas fără energie electrică

A fost haos în toată țara! Localităţile din Moldova au rămas fără energie electrică

Haos în toată ţara! Localităţile din Moldova au rămas  fără energie electrică, după ce reţelele de tensiune din Ucraina au fost distruse de rachete lansate de armata rusă. Potrivit autorităţilor, în urma exploziilor s-a produs o deconectare avariată în sistemul electroenergetic moldovenesc. În Chişinău s-au creat ambuteiaje infernale, troleibuzele nu au circulat timp de câteva ore, iar unii oameni au fost evacuaţi de salvatori din ascensoare. După câteva ore, Chişinăul, Bălţiul şi 31 de raioane din ţară au fost reconectate parţial la energia electrică. 

Lumina s-a stins în jurul orei 14 şi 20 de minute. În Chişinău, semafoarele s-au deconectat, iar peste 330 de troleibuze au staţionat. Din această cauză, pe străzi s-a circulat bară la bară.

„Cred că stăm de o oră aici. Am venit pe jos. – Сe s-a întâmplat? Nu este lumină, au stins-o. Ce s-a întâmplat nu ştie nimeni. – Au bombardat Ucraina. – Nici nu ştiu ce să vă spun. Este straşnic, cum să ajung azi acasă, nu merg autobuzele”.

„Începând cu orele 14 şi 40 de minute pe întreg teritoriul municipiului Chişinău a avut loc o pană de curent. Toate rutele de troleibuz staţionează. Taxatorii şi şoferii sunt la dispoziţia publicului călător pentru a oferi informaţii despre staţionări”.

Din cauză că nu funcţionau semafoarele, s-au produs şi accidente rutiere, iar şoferii nu şi-au putut alimenta maşinile la benzinării. De asemenea, mai mulţi operatori de telefonie mobilă au raportat lipsa semnalului mobil. Iar în unele sectoare ale oraşului au fost deconectate apa, gazele şi energia termică.

„Fără electricitate este foarte rău. Vreau să fac un ceai şi nu pot. la serviciu nu sunt clienţi, pur şi simplu stăm. Şi salariul va fi pe măsură.- Vă este frică? – Da îmi este frică”.

În ţară, salvatorii au intervenit la deblocarea a 12 persoane blocate în lift, printre care şi doi copii.

„În contextul situaţiei create, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă îndeamnă oamenii să-şi menţină calmul şi să se asigure că telefoanele mobile sunt încărcate, iar în situaţii de riscă să apeleze serviciul 112”, a spus  LILIANA PUŞCAŞU, ofiţer de presă al IGSU.

Poliția de Frontieră a pus în funcţiune generatoarele pentru a-şi continua activitatea. Inspectoratul General de Poliţie a solicitat pietonilor să manifeste prudență maximă pe străzi în timpul deplasării, iar șoferilor să reducă din viteză, pentru a putea reacționa în orice situație de risc. În jur de 1000 de poliţişti au fost mobilizaţi pe trasee, în preajma instituțiilor de învățământ și în curțile blocurilor.

„Este o situaţie anormală pentru Chişinău, este totuşi Capitala ţării. Lipsa energiei electrice chiar şi în aşa situaţie excepţională, nu este normal. – O să vă asiguraţi cu un generator sau lumânări acasă. – Generator nu o să cumpărăm, dar lumânări avem suficiente pentru a ne descurca în situaţii neprevăzute”.

La maternitatea din Edineţ a fost dat peste cap un eveniment public la care participa şi premierul Natalia Gavriliţa.

„Şi la maternitatea din Edineţ unde urma să aibă loc un eveniment de donare a unui echipament modern este pană de curent. La această manifestaţie urma să participe şi premierul Natalia Gavriliţa. Din această cauză însă, administraţia instituţiei a luat decizia de a muta evenimentul într-o altă sală. Totodată acestea încearcă să conecteze generatoarele pentru a restabili conexiunea de energie electrică”.

„Noi suntem cu un război alături de hotarele noastre, riscurile sunt mari. Deocamdată evaluarea noastră este că aceste deconectări vor fi periodice. Vom munci să ne asigurăm că ne afectează cât mai puţin”, a declarat premierul Natalia Gavrilița. 

Autorităţile au explicat că bombardamentele armatei ruse asupra Ucrainei au dus la întreruperi de curent, întrucât sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sunt conectate între ele. Astfel, situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit prin care se importă electricitate din România. Potrivit autorităţilor, dacă nu se aplică deconectarea automată, stațiile electrice pot fi serios afectate de suprasarcină și întreruperile ar dura mai mult.


..