Actorii încep să se reprofileze. Teatrul Municipal ”Guguţă” a ajuns în impas din cauza pandemiei

Actorii încep să se reprofileze. Teatrul Municipal ”Guguţă” a ajuns în impas din cauza pandemiei

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Neputincioși în faţa pandemiei. Vorbim despre actorii din ţara noastră care, din cauza noului tip de coronavirus, au fost nevoiţi să-şi schimbe priorităţile, viziunile, iar unii chiar s-au şi reprofilat. Aşa s-a întâmplat şi la Teatrul Municipal ”Guguţă”, acolo unde păpușarii au ajuns în impas. Aceştia susţin că pandemia i-a lăsat cu buzunarele goale, iar nevoile cotidiene i-au motivat să ia decizii radicale. Prin urmare, unii dintre ei deja s-au angajat în domenii care nu au nicio legătură cu arta.

„- Actorii încep să se reprofileze.
– De ce avem nevoie de un alt job?! Pentru un salariu decent, ca să trăieşti bine.
– Din păcate, actorii fug, partea gravă este că nu fug în teatru.”

„Deja de aproape cinci luni, sala Teatrului Municipal de Păpuși ”Guguţă” este de nerecunoscut. Artiştii nu mai ies pe scenă, iar aplauzele spectatorilor le-au rămas doar în amintire. Cei 15 actori sunt nevoiţi să stea acasă, cu speranța unor vremuri mai bune. Până atunci, însă, sala teatrului municipal rămâne cu lacăt la uşă şi cu luminile stinse.”

A lăsat în spate actoria şi deja, de mai bine de trei luni, s-a angajat într-o companie privată pentru a-şi putea câştigă existenţa. Vorbim despre Mihaela Căpăţină care susţine că nevoile au impuso să facă acest pas, întrucât salariul nu era suficient pentru a se întreţine.

„În pandemie m-am reprofilat, acum sunt colector de datorii la o companie de colectare a datoriilor. Eu încă încerc să mă obişnuiesc cu noul mod de viaţă sedentar, în care stai opt ore pe scaun, cu unele pauze… Este foarte greu, eu fiind singură, ştiţi: servicii comunale, mâncare…e greu.”

Iar Eugen Nicov stă, deocamdată, la dubii. Acesta spune că, în perioada pandemiei, a câştigat bani din unele proiecte online. Acum speră că, în viitorul apropiat, va putea reveni pe scena mare.

„Mi-e frică că dacă se deschid teatrele nu vom avea atâţia spectatori, nici până la pandemie nu am avut prea mulţi. Dacă până acum, 60 procente din toţi actorii, oamenii de artă mai lucrează şi pe la nunţi, cumetrii, botezuri, asta cred că o să fac şi eu.”

Şi alţi actori ai teatrului municipal sunt îngrijoraţi de situaţia creată.

„Acum mi-a apărut o oferă care mă duce în domeniul IT, clar că la asta te gândeşti mult. Mai ales că nu ştii cât va dura pandemia, cât o să mai ţină această nebunie, ce va fi cu teatru, atunci te pune pe gânduri.”

„Aici la teatru vii nu întotdeauna pentru salariu, nu mereu ne gândim la sume colosale, ci vii pentru că aici te simţi, în primul rând, bine.”

Directorul Teatrului Municipal de Păpuși ”Guguţă”, Gabriela Lungu, susţine că, în situaţia actuală, nu vrea şi nici nu poate să oprească tinerii să opteze pentru alte joburi.

„Eu nu pot să-i ţin pe actori în teatru cu 4500 de lei salariul. Un actor cu experinţă în teatrul de păpuşi de 15, 20 de ani are salariul de 4800 pe hârtie. Mă tem că foarte curând o să rămân singură în sală şi nu doar în sală ci şi în teatru. Mi-e dor de copiii, de spectatori, dar şi de activitate.”

Toate instituţiile culturale şi-au întrerupt activitatea în data de 11 martie, atunci când în ţară a fost declarată stare de urgenţă.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •