Putin cheamă la război: Președintele rus a semnat decretul privind mobilizarea parțială

Putin cheamă la război: Președintele rus a semnat decretul privind mobilizarea parțială

De Ziua Internaţională a Păcii, Vladimir Putin cheamă la război şi a semnat decretul privind mobilizarea parțială. Într-un mesaj despre care presa scrie că a fost înregistat, preşedintele rus a spus că sprijină alipirea unor teritorii din Ucraina pe care le-a ocupat şi a acuzat Occidentul că vrea să distrugă Rusia, așa cum a început în 1991, când a distrus Uniunea Sovietică. Putin a amenințat și cu folosirea armei nucleare, dacă teritoriul Rusiei, dar şi acele regiuni care vor intra în componenţa ţării după referendumuri, vor fi în pericol.

„Pentru a asigura securitatea poporului nostru din teritoriile eliberate, consider că este necesar să susțin propunerea Ministerului Apărării și a Statului Major General de a efectua mobilizare parțială în Federația Rusă. Precizez că este doar o mobilizare parțială. Vor fi înrolaţi cei care sunt în rezervă și slujesc în armată, dar și cei care au profesii militare”, a declarat Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a afirmat că Rusia va folosi tot ce are în dotare pentru a se apăra, acuzând aliații NATO că șantajează Moscova cu utilizarea armelor nucleare.

„Cetăţenii Rusiei pot fi siguri că integritatea teritorială a Patriei noastre, independenţa şi libertatea noastră vor fi asigurate, subliniez din nou acest lucru, cu toate mijloacele de care dispunem. Și cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că și roza vânturilor se poate întoarce în direcția lor”, a spus Putin.

Iar ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a menționat că mobilizarea nu-i vizează pe recruți sau pe studenți. Potrivit oficialului, Rusia va mobiliza 300.000 de rezervişti din totalul de 25 de milioane de persoane de care dispune pentru o mobilizare generală.

„Vor fi mobilizați cei care şi-au făcut serviciul militar, au specialitate militară, adică specialitatea de care au nevoie Forțele Armate, au experiență de luptă. Această mobilizare parțială presupune 1% din resursele generale de mobilizare”.

Ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu, a mai declarat că Rusia luptă acum nu doar cu Ucraina, dar cu întregul Occident.

„Astăzi luptăm nu atât cu Ucraina, cât cu Occidentul colectiv, pentru că armele pe care le avea Ucraina chiar s-au epuizat – acestea sunt fostele arme sovietice. Dar noi le lichidăm pe toate și a venit momentul când suntem într-adevăr în război cu Occidentul colectiv, dar şi cu NATO”.

Mobilizarea parţială a fost decretată la o zi după ce separatiştii pro-ruşi din autoproclamatele Republici Populare Lugansk și Donețk, dar și din regiunile Herson și Zaporojie din sudul Ucrainei au anunțat că vor organiza referendumuri pentru unificarea cu Rusia. Plebiscitele sunt programate pentru 23-27 septembrie. Piețele rusești au reacționat imediat cu un colaps puternic după anunţul despre mobilizarea parțială, la fel ca marţi, după anunţurile privind referendumurile.

Potrivit BBC, un dolar a coborât miercuri până la un curs de 63 de ruble, revenind la cea mai redusă valoare din ultimele două luni, iar acţiunile companiilor ruseşti au înregistrat scăderi de peste 10%. Giganţii energetici Rosneft şi Gazprom afişau la un moment dat un colaps de aproximativ 12%.

Între timp, cetăţenii ruși au început să cumpere bilete de avion spre Armenia, Azerbaidjan, Serbia și Turcia, – sunt țări pentru care nu este nevoie de vize. Potrivit presei, biletele pentru următoarele două zile în aceste direcţii sunt epuizate sau costă peste 70 de mii de ruble, echivalentul a 22 500 de lei moldovenești.

După declaraţia lui Vladimir Putin, nu au fost lansate oficial interdicții de a părăsi Rusia. Totuși, după cum notează BBC, articolul 21 din legea privind mobilizarea, „din momentul anunțării acesteia, cetățenilor aflaţi la evidenţă militară le este interzis să părăsească locul de reședință, fără permisiunea comisariatelor şi a organelor executive federale, care deţin rezervişti”.
Companiile aeriene S7 și Aeroflot spun că nu au, deocamdată, restricții de vânzare a biletelor în străinătate pentru bărbați apţi de luptă. Același lucru l-a afirmat și compania Rosturism. Iar prognoza economiștilor este că migrația ar putea crește şi va depăși nivelul îregistrat astă-primăvară.

Am cerut Ambasadei Rusiei în Moldova să ne spună în ce situaţie se află cetățenii Federației Ruse care locuiesc în țara noastră și dacă cei care se încadrează în criteriile de mobilizare sunt obligați să ajungă în Federația Rusă. Până la momentul difuzării acestei ştiri, redacţia nu a primit un răspuns la solicitarea nostră.

De remarcat că după anunțul despre mobilizarea parțială, în Rusia, cea mai populară căutare în Google a fost întrebarea despre cum poate fi evitată mobilizarea.

..