Aeroportul Internațional Chișinău revine în administrarea statului

Aeroportul Internațional Chișinău revine în administrarea statului

Aeroportul Internațional Chișinău revine în administrarea statului, a decis Curtea de Apel. Reprezentanții companiei consideră ilegală decizia privind rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului şi declară că vor merge la Curtea Supremă de Justiție. Ştirea despre faptul că Aeroportul revine în gestiunea statului a fost lansată de premierul Natalia Gavriliţa, la începutul şedinţei de Guvern.

”Aeroportul Chișinău revine în administrarea statului. A fost o decizie…”

Premierul a dat asigurări că nimeni nu va fi demis de la Aeroport.

”Iată că vedem și finalitate în dosare mari, în dosare concrete. Eu vreau să vă asigur că tranziția va fi una ordonată. Am dat toate indicațiile necesare autorităților publice relevante și vreau să asigur partenerii noștri, partenerii aeroportului, liniile aeriene că vom gestiona profesionist acest bun al statului și vom asigura continuitatea.”, a declarat premierul.

”Este un merit al poporului Republicii Moldova care vrea ca administrarea bunurilor statului să se facă în interesul lor și nicidecum în interesul unor grupuri oligarhice acre, din păcate, au contribuit la furturi majore din avuția publică, avuția cetățenilor Republicii Moldova.”, a spus Sergiu Litvinenco.

”Recuperarea gărilor şi a ce s-a întâmplat azi – aeroportul, de fapt, sunt recuperarea infrastructurii strategice de transport a ţării noastre. Care fără o investiţie corectă, rezonabilă şi în interesul oamenilor şi a economiei nu poate să nu ducă la creşterea economică a ţării.”, a menționat vicepremierul Andrei Spânu.

Președintele Maia Sandu a salutat decizia Curții de Apel Chișinău şi a declarat că, în 2013, contractul de concesiune a fost semnat în detrimentul statului, care a fost prejudiciat până în prezent.

”Este bine că administrarea aeroportului revine la stat. Sperăm să vedem rezultate şi pe multe alte cazuri de corupţie mare şi sperăm să vedem şi sancţiuni în raport cu cei care au prejudiciat interesele statului de-a lungul timpului.”

Pe de altă parte, reprezentanții Aeroportului Internațional Chișinău afirmă că decizia este ilegală și neîntemeiată. Potrivit lor, rezilierea contractului presupune o restituire obligatorie a investițiilor de peste 90 de milioane de euro, confirmate prin audit internațional și prin deciziile Agenţiei Proprietăţii Publice, în perioada 2013-2021.

”Motivul invocat, presupusa neprezentare a unei garanții privind buna execuție a contractului este un motiv absolut absurd. Este chiar ciudat, cel puțin prin faptul că în baza actelor judecătorești, contractul de asigurare este valabil și este obligatoriu din punct de vedere juridic. A doua asigurare, cea suplimentară, nu a fost contestat de nimeni niciodată, iar poliția a fost acceptată de Agenția Proprietăți Publice și se află chiar la ei.”, a afirmat RODICA RUSU, purtător de cuvânt al Aeroportului Internațional Chișinău.

Reprezentanții Aeroportului consideră că s-ar fi făcut presiuni politice asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Chişinău. Instanţa respinge aceste acuzații.

”Curtea de Apel Chișinău a reiterat totdeauna și în continuare va rămâne pe aceeași poziție că toate catele de procedură care sunt emise de către Curte sunt emise strict în baza legii. Judecătorii Curții de Apel Chișinău nu admit ingerințe din partea politicului sau a unor terțe persoane în activitatea lor.”, a spus ION BOCAN, purtător de cuvânt al Curții de Apel Chișinău.

Am încercat să aflăm la ce etapă se află dosarul privind modul în care a fost concesionat Aeroportul Chișinău. Reprezentantul responsabil de comunicare din cadrul Procuraturii Generale, Violina Moraru, ne-a recomandat să expediem o solicitare oficială Procuraturii Anticorupție, care investighează cazul. Deocamdată, nu am primit niciun răspuns.

Contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău a fost reziliat în data de 8 iulie 2020. Agenţia Proprietăţii Publice a motivat decizia prin faptul că „Avia Invest” nu ar fi executat obligațiile contractuale de edificare a obiectivelor concesionale. „Avia Invest” a infirmat acuzaţia. O lună mai târziu, gestionarul Aeroportului a anunţat că procedura de reziliere a fost îngheţată la Curtea de Arbitraj din Stockholm.
Contractul de concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău a fost semnat de compania „Avia Invest” în data de 30 august 2013, pentru o perioadă de 49 de ani.

..