Aeroportul Internaţional Chişinău şi-a reluat, de luni, activitatea. Ce reguli de prevenire a răspândirii noului coronavirus trebuie să respecte călători

Aeroportul Internaţional Chişinău şi-a reluat, de luni, activitatea. Ce reguli de prevenire a răspândirii noului coronavirus trebuie să respecte călători

Azi şi-a reluat activitatea şi Aeroportul Internaţional Chişinău, iar companiile aeriene au început să opereze curse regulate de pasageri.
Călătorii trebuie să respecte cu stricteţe toate măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus.
Astfel, în incinta aeroportului pot intra doar persoanele care au bilet de călătorie şi care nu prezintă simptome de îmbolnăvire.
De asemenea, pasagerii sunt obligaţi să poarte măşti de protecţie, să respecte distanţa socială şi să-şi dezinfecteze mâinile.

„Înainte să-şi cumpere un bilet, oamenii trebuie să vadă dacă cetăţenii Republicii Moldova au permis să intre în acea ţară. Companiile îşi reiau zborurile în funcţie de aceste restricţii, în funcţie de regulamentele pe care le are fiecare ţară. Pentru data de 15 iunie sunt deja planificate câteva zboruri regulate spre ţări din Uniunea Europeană, avem şi zboruri charter anunţate de companii.”

Într-un comunicat de presă, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră precizează că până în data de 30 iunie, în ţară nu vor putea intra cetăţenii străini şi apatrizi. Excepţie se va face doar pentru cei care sunt membri de familie ai cetăţenilor Republicii Moldova, cei care au vize de lungă şedere, permis de şedere sau documente echivalente, autorizate. De asemenea, sunt lăsate să intre în ţară persoanele care călătoresc în interes profesional, reprezentanţii misiunilor diplomatice sau a organizaţiilor internaţionale, împreună cu membrii de familie şi pasagerii aflaţi în tranzit. Toţi pasagerii care vor intra în ţară vor fi obligaţi să completeze fişa epidemiologică şi vor semna declaraţia prin care îşi asumă obligativitatea de a respecta regimul de autoizolare timp de 14 zile. Vor fi scutiţi de autoizolare membrii echipajelor aeronavelor, cei care călătoresc din motive de sănătate împreună cu însoțitorul după caz, elevii sau studenţii care învaţă peste hotare, cei care călătoresc în interes profesional, membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare şi persoanele aflate în tranzit. Astfel, în incinta Aeroportului Internaţional Chişinău vor avea acces doar persoanele care au bilete de călătorie. La intrare, pasagerilor li se va măsura temperatura, iar cei care vor avea o temperatură mai mare de 38 de grade vor fi obligaţi să facă cale întoarsă. Totodată, în incinta Aeroportului oamenii sunt obligaţi să poarte măşti şi să-şi dezinfecteze periodic mâinile. De asemenea, pasagerii trebuie să păstreze distanţa socială de cel puţin un metru şi jumătate şi să-şi schimbe măştile de protecţie la fiecare patru ore. Toate aceste reguli au fost incluse într-un spot realizat de reprezentanţii aeroportului.

„Nu mergeţi la aeroport dacă aveţi febră, tuse, dificultăţi respiratorii, pierderea gustului sau a mirosului. Declaraţia de sănătate trebuie completată înainte de a face înregistrarea la zbor la solicitarea companiei aeriene. Asiguraţi-vă că aveţi suficiente măşti medicale faciale pentru călătoria dumneavoastră”.

Aeroportul Internaţional Chişinău şi-a sistat activitatea în data de 17 martie, când a fost declarată stare de urgenţă din cauza pandemiei de COVID-19. De atunci, au fost organizate doar curse charter.

..