Afaceri cu teze de licenţă. Lucrările se vând şi se cumpără ca la piaţă

Afaceri cu teze de licenţă. Lucrările se vând şi se cumpără ca la piaţă


An de an, studenţii ajunşi la etapa scrierii tezei de licenţă se pomenesc în faţa unui târg deschis. Tezele se vând şi se cumpără ca la piaţă. Anunţurile cu oferte sunt plasate atât pe pilonii din preajma instituţiilor de învăţământ, cât şi pe internet.

Aşadar, studenţii care nu doresc să depună vreun efort, scot din buzunare câteva sute de euro pentru o teză, bani care se pare că ajung la profesori. Deşi, la prima vedere, această afacere pare ilegală, scrierea tezelor de licenţă contra cost nu se pedepseşte prin lege. Aceasta ţine mai mult de aspectul moral.

Pentru a afla care este preţul unei teze de licenţă am format un număr de telefon plasat pe internet şi am stabilit o întâlnire.

Se pare că în spatele acestei afaceri stau profesorii de la universităţi. Comerciantul cu care am discutat spune că există o condiţie pentru prestarea acestui serviciu.

„Unica condiţie că studentul nu este din aceeaşi universitate cu profesorul. Noi alegem aşa ca să nu coincidă”.

Comercianţii tezelor promit un produs calitativ.

Un alt comerciant ne-a promis, de asemenea, un produs calitativ, doar că la un preţ mai mare.

Vânzătorii de licenţe oferă şi garanţii de livrare a produsului final.

Mulţi dintre studenţii solicitaţi au declarat în faţa camerelor că nu vor apela la „comercianţii de teze”.

„Totuşi facem studii. Trebuie să facem tezele de licenţă noi”.

„O să fac tot posibilul să-mi scriu singură teza. Dacă nu o să reuşesc, voi apela la profesori şi colegi”.

„Dacă nu-mi va reuşi, voi căuta alte alternative, dar oricum o voi scrie eu”.

Între timp, unii studenţi nu exclud faptul că ar scoate din buzunare câteva sute de euro pentru o notă trecătoare.

Anul trecut, la ASEM, 600 de studenţi au fost prinşi cu lucrări plagiate. Rectorul Academiei de Studii Economice din Republica Moldova, Grigore Belostecinic, spune că instituţia pe care o conduce are un regulament riguros privind susţinerea tezelor.

„Conducătorul ştiinţific merge la serviciul special al ASEM-ului care face analiza antiplagiat în baza unui soft propriu elaborat şi testat în instituţia noastră. Fără această procedură antiplagiat lucrările nu pot fi depuse pentru susţinere la catedră. Noi cunoaştem că în Republica Moldova există mai multe pesroane nu ştiu dacă pot să le spun întreprinderi, firmuliţe care oferă asemenea servicii. Noi le găsim anunţuri afişate pe toate gardurile instituţiei noastre”, a comunicat rectorul ASEM, Grigore Belostecinic.

Cele mai scumpe teze de licenţă sunt la Facultăţile de Drept, Limbi străine şi Finanţe. Preţul ajunge până la 400 de euro.

Foto: totul.md

..

Leave a Reply