Afinele – Cele mai rar întâlnite pe piaţa din Moldova

Afinele – Cele mai rar întâlnite pe piaţa din Moldova

Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Suntem în mijlocul verii, perioada când agricultorii care cultivă tot soiul de pomuşoare îşi culeg roadă. Cele mai rar întâlnite pe piaţa din Moldova sunt afinele. Iurii Tarai este singurul fermier care deţine o plantaţie de afine.

Aceste pomuşoare sunt tot mai solicitate de moldoveni pentru proprietăţile lor curative. Un kilogram de afine procurate direct din câmp costă 200 de lei.

Cele 30 de mii de tufe de afinese întind pe o suprafaţă de 10 hectare, în apropierea satului Dolna, raionul Străşeni. Agricultorul spune că în acest an va avea o roadă mai bogată şi asta pentru că plantele rodesc deja al treilea an.

„Cred că la hectar o să avem cinci-şese tone la hectar, cam aşa depinde de datele meteo. Este o cultură problematică numai cu irigarea, cu udatul, da avem linie de picurare, tot avem”, a spus fermierul, Iurie Tarai.

Afinile sunt culese de zeci de muncitori.

„De la început când punem îngrăşeminte, paie, mai prăşeşti, o cureţi, într-adevăr e grea. Noi când începem a culege ne uităm aşa la crenguţă, dacă aici deasupra e roz nu se poate, ea încă nu e coaptă. Culegem ca să fie fără codiţă”, a comunicat muncitoarea, Elena Sireţeanu.

„Am decis ca în vacanţă să nu irosesc timpul acasă, dar să vin pe deal, să culeg, să mai fac chiar şi puţin bani. Aşa o căldăruşă cântăreşte în jur de 2,5 kilograme şi pe zi fac maxim 19 căldăruşe”, a menţionat eleva, Elena Jurja.

După ce sunt culese, afinele sunt păstrate într-o cameră de răcire, unde sunt cântărite şi ambalate. Pomuşoarele sunt distribuite în toate supermarketurile din Capitală.

„În camera de pre-răcire avem până la patru grade şi răcim de la patru până la opt ori. După ce ambalăm în caserole mici şi mari. Oamenii au început să mă sune în fiecare zi unde,cum, este. Unii fac comandă şi 30-40 de kilograme”, a spus fermierul, Iurie Tarai.

„O alegem să nu fie verde, să nu fie stricată. O punem în caserole, o cântărim, o împachetăm”.

Afinele sunt bogate în antioxidanţi, în vitaminele A, B, C şi E. Acestea ajută la îmbunătăţirea memoriei, vederii, întâreşte imunitatea şi reduc riscul bolilor cardiovasculare.

„În fiecare dimineaţă eu mănânc 100-120 de grame. Pe zi trebuie să mâncăm vre-o 200-300 de grame, copii foarte mult le iubesc. Se poate să faceţi şi dulceaţă şi să congelaţi”, a mărturisit fermierul, Iurie Tarai.

Agricultorul spune că are propuneri de a exporta afinele în Polonia şi Rusia. De asemenea, el vrea să construiască o casă de ambalaj, unde va putea procesa pomuşoarele. Pentru a realiza acest proiect însă bărbatul are nevoie de 6,4 milioane de lei, bani pe care încă nu-i are.


Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply