Agenția „Moldsilva” se pregăteşte pentru sezonul de iarnă

Agenția „Moldsilva” se pregăteşte pentru sezonul de iarnă

Agenția „Moldsilva” se pregăteşte pentru sezonul de iarnă şi a început să calculeze cantitatea de lemne necesară populației, pentru a asigura cheresteaua chiar din viitorul apropiat. Între timp, experții spun că preţul lemnului de foc va rămâne la nivelul cât a fost anul trecut.Totuşi, cumpărătorul singur îşi va bate capul de transportare și încărcare. Oamenii sunt îndemnați să cumpere cherestea doar de la întreprinderile forestiere autorizate și să evite intermediarii, care vând la preţ dublu faţă de cel oficial.

„Moldsilva” informează că aproape 24 de mii de metri steri sunt stocaţi deja la întreprinderile locale. Volumul exact necesar populaţiei va fi cunoscut la sfârșitul verii, după ce primăriile raionale completează listele doritorilor să cumpere lemn de foc.

Reprezentanţii Agenției Moldsilva dau asigurări că nu vor majora prețul pentru consumatori şi că vor încerca să-l păstreze la nivelul anului trecut.

Doritorii să cumpere lemn de foc sunt îndemnați să se înscrie la Primărie sau se adreseze ocolului silvic din raion, asta pentru ca „Moldsilva” să aducă volumul necesar de cherestea. Important de ştiut pentru toţi cumpărătorii este că ei vor achita, din propriile buzunare, transportarea, încărcarea şi livrarea lemnelor, deoarece agenţia nu are capacitatea să le împartă solicitanţilor.

La Ialoveni, de exemplu, au fost colectate deja o mie de cereri din partea localnicilor. În oraş trăiesc 18 mii de oameni, iar primăria atestă o creştere a numărului de solicitanţi de lemne pentru iarnă.

Echipa noastră de filmare a verificat care este diferenţa de preţuri la stat şi la intermediari. Pe strada Calea Basarabiei din Capitală sunt câteva puncte de vânzare şi, judecând după telefonul de contact, toate aparțin aceluiași proprietar. Niciun vânzător nu a dorit să ne vorbească deschis, așa că am filmat cu o cameră ascunsă.

– Buna ziua, cât costă un cub de lemne la Dvs.?
– Nu e cub, e 0,7.
– Cât costă?
– 1 400 de lei. Dar e lemn tare.
– E bun?
– Haideţi să vă arăt.

Am aflat din discuţiile cu vânzătorii că livrarea lemnelor o achită tot cumpărătorii: 400 de lei – în raza Capitalei şi suplimentar, în funcţie de distanţă, în afara Chişinăului.

Oamenii cu care am reușit să discutăm pe stradă spun că aşteaptă cu frică sezonul rece, chiar dacă autoritățile promit să ţină situația sub control.

” – Prețuri groaznice, compensațiii insuficiente. Nici vorbă.
– Vă este frică de iarnă?
– Știţi, au fost vremuri mai rele.”

„- Până acum am făcut cu lemne şi cu gaz. Da gazul, cam cu ciubotă roşie, cam e greu. – Ce o sa faceţi iarna? – Toţi într-o cameră, cu paie la un loc, ce să facem…”

Guvernul promite să anunţe în viitorul apropiat un plan de măsuri pentru asigurarea populației cu lemn de foc pentru perioada rece. Conform planului, vor fi ajutaţi cetățenii vulnerabili și va fi asigurată distribuirea uniformă a lemnelor.

..