Air Moldova continuă să anuleze mai multe zboruri

Air Moldova continuă să anuleze mai multe zboruri

Patru zboruri operate de Air Moldova au fost anulate joi, iar o situaţie similară se va atesta şi vineri, potrivit datelor afişate pe site-ul Aeroportului Internaţional Chişinău. Reprezentanţii companiei aeriene spun că motivele anulării curselor sunt în continuare situaţia financiară precară şi lipsa propriilor aeronave.
Purtătorul de cuvânt al Air Moldova, Iana Zidu, ne-a spus că explicaţiile pentru anularea zborurilor au fost enunţate de companie anterior. Astfel, potrivit comunicatului din 12 aprilie, când au fost anulate trei curse, compania avea conturile blocate şi nu a putut achita pentru servicii, inclusiv pentru aeronavele contractate. <> De asemenea, Air Moldova are deficit de mijloace băneşti după ce banca a cerut să majoreze suma de depozit pentru garantarea rambursării biletelor neutilizate. Reprezentanţii companiei precizează că, astfel, nu încasează o mare parte din bani în urma vânzărilor online pe care i-ar putea folosi pentru achitarea serviciilor. Potrivit operatorului aerian, plăţile pentru serviciile de pe aeroport, aeronavele contractate și alimentarea cu combustibil se fac zilnic, în caz contrar, prestatorii refuză deservirea companiei, iar zborurile sunt anulate. <>

Autoritatea Aeronautică Civilă a avertizat compania că, în cazul neremedierii situației financiare în termeni proximi și dacă nu va avea aeronave suficiente pentru prestarea serviciilor în care s-a angajat, riscă să rămână fără Certificatul de Operator Aerian. Ministrul Infrastructurii, Lilia Dabija, spune că aceasta ar fi o ultimă sancţiune aplicată, operatorului fiindu-i înaintată o prescripţie repetată.

„Acel certificat de operator este cea din urmă sancţiune. Până atunci, cum am zis, li s-a solicitat celor de la Air Moldova să prezinte un program de dezvoltare, un program de evitare a consecinţelor, inclusiv prin sensul protejării drepturilor consumatorilor. Din păcate, colegii sau cei care activează la moment în Air Moldova nu s-au conformat acestor prescripţii.”

Iana Zidu, purtătorul de cuvânt de la Air Moldova, ne-a spus că operatorul nu va comenta declaraţiile ministrului. Incapacitatea companiei de a-și onora obligațiunile față de pasageri, parteneri și angajați i-a făcut pe ultimii să semneze o petiţie, pe care au adresat-o preşedintelui ţării. <> Cei 285 de semnatari o roagă pe Maia Sandu să salveze compania de la faliment şi-i propun în acest sens câteva opţiuni, printre care, deblocarea parțială a depozitului impus de bancă pentru a putea achita pentru deservirea aeronavelor şi deblocarea de către instituţiile de stat a activelor companiei, care pot fi utilizate pentru acoperirea datoriilor.<>

Contactaţi de reporterul nostru pentru o reacţie, reprezentanţii Serviciului de presă al Preşedinţiei ne-au declarat că instituțiile statului monitorizează situația și vor veni cu informații la momentul potrivit. Air Moldova a fost fondată în 1993 ca transportator naţional, iar din 2018 este companie privată.

..