Alarmant! Numărul cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci, în creştere. Timp de o săptămână, 11 copii au avut nevoie de îngrijiri medicale

Alarmant! Numărul cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci, în creştere. Timp de o săptămână, 11 copii au avut nevoie de îngrijiri medicale

Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Specialiştii afirmă, că intoxicațiile cu ciuperci s-au înmulțit, în ultima perioadă şi avertizează populaţia să fie prudentă atunci când cumpără asemenea produse.
Doar săptămâna trecută, 46 de persoane au ajuns la spital, după ce au consumat ciuperci.
Dar avertizările nu-i sperie pe comercianţii ambulanţi, care vând ciuperci şi pe marginea drumului.

Pe traseul Chişinău-Leuşeni, în apropierea satului Condriţa, mai mulţi vânzători ambulanţi au ieşit cu ciupercile pe marginea drumului. Spun că cele comestibile se recunosc uşor.

„Sunt bune, bune, noi mâncăm toată familia. Vin aici şi cumpără oamenii care ne cunosc, ştiu ce ciuperci noi culegem şi vin în fiecare zi. Noi la Condriţa vindem doar ciuperci bune”

„Cum să le fie oamenilor frică să cumpere dacă noi vindem numai ce este bun şi ce mâncăm şi noi. Noi le culegem singuri, mă ajută şi soţul.”

Preţul unui kilogram de ciuperci variază între 70 şi 150 de lei.

„Noi mergem toţi la cules, şi soţul, şi părinţii. Ele sunt puţine în pădure şi ca să strângi câteva căldări trebuie mai mulţi oameni. Dacă nu lucrăm nicăieri, avem copii mici, trebuie ceva să facem ca să ne întreţinem, salarii nu primim de nicăieri, că nu lucrăm. ”

Unele familii culeg ciuperci pentru consum propriu. Soţii Cojuşneanu din satul Malcoci, Ialoveni, se arată siguri că le pot depista pe cele otrăvitoare.

„- Ia uite ce hrib am găsit!Am dat aşa cu piciorul şi l-am găsit!
– Uitaţi-vă, aista e hrib Galben, sunt care aici jos îs albi! ”

„Dacă nu am încredere, pun o ceapă la fiert. Dacă ceapa se face neagră înseamnă că nu-s bune, dar eu nu am avut niciodată aşa cazuri. Sunt unele ciuperci care ies după ploaie şi sunt otrăvitoare, dar eu nu mă anin de acelea, deja le ştiu.”

„Noi le curăţăm bine şi le fierbem în trei-patru ape. După asta le fierb, pun şi ceapă, dacă e albă, apoi mâncăm fără nicio frică, noi deja am mai mâncat sezonul ăsta. Şi primăvara am fost la cules. Noi ştim şi locurile, că am copilărit în aceste păduri. ”

Între timp, specialiştii avertizează despre pericolul intoxicaţiilor cu ciuperci şi vin cu un set de recomandări. Dacă aţi consumat ciuperci, iar după asta aveţi stări de vomă, diaree sau febră este neapărat să vă adresaţi imediat la medic şi să nu încercaţi să vă trataţi acasă.

” Nu tot timpul ştim ce cumpărăm şi mâncăm, iar după asta apar probleme. Sunt puţini oameni care ştiu exact ce ciuperci din pădure pot fi consumate. Există foarte mare pericol de intoxicaţii, chiar grave, rog oamenii să fie atenţi. Diaree, febră, vomă, iar uneori nu putem restabili pacientul pentru că oamenii se adresează târziu la medic. ”

Potrivit datelor Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească, cele mai multe cazuri de otrăvire cu ciuperci într-o singură zi s-au înregistrat în data de 19 octombrie. Atunci s-au intoxicat trei copii şi nouă adulţi din mai multe regiuni ale ţării. Din 12 persoane care au solicitat ambulanţa, 11 au fost spitalizate pentru îngrijiri medicale.


Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •