Adunarea Generală a Judecătorilor nu s-a încheiat cu alegerea celor patru membri ai CSM din rândul magistraţilor care au trecut prevettingul. Întrunirea a fost amânată pentru data de 28 aprilie deoarece judecătorii vor să vadă care va fi soarta contestaţiilor depuse la CSJ de către magistraţii care nu au trecut prevetingul şi consideră că o parte dintre aceste decizii pot fi condamnate de CEDO. Totodată, aceştia au declarat că se doreşte capturarea justiţiei de către politic. Judecătorii au anunţat că vor elabora o declaraţie privind situaţia gravă din domeniu pe care o vor expedia autorităţilor şi societăţii civile.
La Adunarea Generală a judecătorilor din data de 17 martie au participat peste 300 de magistraţi dintre cei 400 care activează în ţara noastră.
Şedinţa a început însă cu stângul. Din motive tehnice, magistraţii nu au putut onora drapelul şi imnul de stat.
„Înainte de a începe şedinţa Adunării Generale vă rog să onoraţi drapelul şi imnul Republicii Moldova…. Сolegi din motive tehnice … ( Râde lumea)”.
Chiar din debutul şedinţei magistraţii au cerut modificarea ordinei de zi a Adunării prin includerea unui punct ce prevede audierea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Ulterior, aceştia au criticat reforma justiţiei în principal prevettingul şi au vorbit despre problemele grave din sistem. Printre acestea sunt condiţiile proaste de muncă, dar şi salariul foarte mic al grefierilor şi altor angajaţi.
Judecătorii au propus amânarea alegerii celor patru membri ai CSM din grupul celor cinci judecători care au obţinut acordul comisiei de prevetting.
„Este posibil ca până pe data de 28 aprilie să nu fie examinate aceste contestaţii? – Nu cred. Şi colegii au solicitat daţine o soluţie, pro, contra, respins, admis să ştim să stim că nu avem soluţie, să ştim că nu avem dreptate. Vă rog să ne înţelegeţi corect, sistemul nu boicotează reformele. Sistemul îşi doreşte o reformă obiectivă, un CSM reprezentativ, atât din punct de vedere profesional, cât şi din punct de vedere nominativ anume al intereselor judecătorilor”.
” Mă văd nevoită să plec deoarece, toate, absolut toate legile care au fost pronunţate în ultima vreme au fost în devafoarea sistemului judecătoresc, nu vreau să lupt cu morile de vânt. Noi acum vorbim deschis despre o capturare a justiţiei, vă place vouă sau nu vă place”.
După mai multe discuţii votul a fost amânat pentru 28 aprilie.
„Majoritatea judecătorilor au decis şi trebuie să respectăm această decizie. Eu m-am abţinut pentru că atât timp cât sunt candidat şi vizează procedurile de alegeri nu mă expun, nu îmi lezează drepturile oricum rămân candidat şi astăzi sau pe 28 aprilie alegerile vor fi”.
Judecătorii care nu au trecut evaluarea susţin că decizia este una corectă şi necesară.
„Astăzi judecătorii au dat o palmă politicului şi au arătat că judecătorii nu sunt servitorii lor, există lege, există Constituţie şi judecătorii reprezintă una din cele trei puteri şi urmează să fie mai multă responsabilitate din partea politicienilor”.
Precizăm că din 25 de candidaţi care au aplicat pentru prevetting, doar cinci au trecut verificările Comisiei. Alţi cinci au contestat deciziile comisiei de evaluare la CSJ, însă nu au primit un răspuns nici până în prezent.
..