Alexandr Stoianoglo a cerut demisia ministrului Justiţiei şi a membrilor CSP

Alexandr Stoianoglo a cerut demisia ministrului Justiţiei şi a membrilor CSP

Alexandr Stoianoglo a cerut demisia ministrului Justiţiei, Sergiu Litvinenco, şi a membrilor CSP, care ar fi implicaţi în procesul său de suspendare din funcţia de procuror general, în urmărirea penală şi în procedurile de evaluare a performanţelor sale. Stoianoglo a reiterat că dosarele intentate pe numele lui ar fi inventate. Drept dovadă, el a făcut referire la pretinse corespondenţe ale ministrului Justiţiei cu membrii CSP, care au apărut recent în spaţiul public după spargerea contului de Telegram al lui Sergiu Litvinenco. Alexandr Stoianoglo a anunţat că deja a depus plângere la Procuratura Generală. Ministrul Justiţiei ne-a declarat că nu comentează nicio acuzaţie, iar preşedintele CSP ne-a spus că va discuta subiectul într-o şedinţă a Consiliului.

„Citez: ideea analizei este ca noi să aprobăm raportul. Este vorba de aprobarea raportului de evaluare a procurorului general, dar nu adoptăm şi hotărârea de eliberare, cel puţin, deocamdată. Să aşteptăm să i se conteste şi în justiţie să i se respingă anularea hotărârii de acordare a calificativului nesatisfăcător şi după respingere, prin justiţie, adoptăm şi hotărârea de eliberare. Citat închis.”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Procurorul general suspendat afirmă că despre toate aşa-zisele aranjamente în ceea ce-l priveşte ar fi ştiut preşedintele Maia Sandu.

„Devine clar acum de ce preşedintele Sandu nu a semnat direct decretul de demitere a mea. Ea a urmat cu stricteţe instrucţiunile pe care tot ea le-a iniţiat. Am acuzat actuala guvernare şi personal pe Maia Sandu chiar de la începutul mandatului meu. A fost răzbunarea Maiei Sandu pentru demisia sa din funcţia de prim-ministru în noiembrie 2019.”

Solicitat pentru o reacţie, serviciul de presă al Preşedinţiei ne-a transmis că nu comentează acuzaţiile lui Alexandr Stoianoglo la adresa Maiei Sandu.

O parte din discuţiile ministrului Justiţiei, zice Stoianoglo, demonstrează că întregul sistem de justiţie ar fi capturat de partidul de guvernământ. El cere demisia ministrului şi a membrilor CSP şi a depus o plângere la Procuratura Generală.

„Tragerea la răspundere penală a ministrului Justiţiei Sergiu Litvinenco, a membrilor CSP, precum şi altor persoane implicate în procesul de înlăturare a mea ilegală din funcţia de procuror general, de tragere ilegală la răspundere penală şi de falsificarea evaluării activităţii mele profesionale.”

Ministrul Justiţiei ne-a spus că nu va comenta declaraţiile lui Stoianoglo, care este investigat pe mai multe capete de acuzare, inclusiv pentru eliberarea din penitenciar şi legături suspecte cu liderul unei grupări oligarhice. Ministrul Litvinenco a calificat toate acuzaţiile lui Stoianoglo drept o strategie de apărare, pe care are dreptul să o aibă.

Anterior, referitor la convorbirile de pe telegram, el a declarat că acestea au fost trunchiate şi rupte din context, fapt care a dus la denaturarea informaţiei. Litvinenco a menţionat că nu a comis nicio ilegalitate şi că nu va pleca din funcţie. Serviciul de presă al PAS ne-a precizat că formaţiunea nu comentează afirmaţiile lui Alexandr Stoianoglo.

În acelaşi timp, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor Angela Motuzoc, spune că toate acuzaţiile aduse membrilor CSP vor fi discutate în cadrul unei şedinţe.

„- Ce ţine de scurgerile de pe Moldova Leaks vis-a-vis de activitatea CSP-ului, recent am făcut o adresare la Procuratura Generală să ne comunice la ce etapă sunt investigaţiile care au fost demarate A cerut demisia membrilor CSP implicaţi în acţiunile, pe care le consideră dumnealui, ilegale. -Mâine avem o şedinţă CSP şi cred că vom discuta acest subiect.”, a declarat Angela Motuzoc, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor.

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcţie în octombrie 2021. El este învinuit de abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declaraţii şi exces de putere, acuzaţii pe care acesta le respinge.

..