Alexandru Jizdan a primit oficial statutul de bănuit în dosarul penal iniţiat de PCCOCS

Alexandru Jizdan a primit oficial statutul de bănuit în dosarul penal iniţiat de PCCOCS

Distribuie

Fostul ministru al Afacerilor Interne şi actualul secretar general al Partidului Democrat din Moldova, Alexandru Jizdan, a primit oficial statutul de bănuit în dosarul penal iniţiat de PCCOCS în 2 iunie pe faptul îmbogățirii ilicite și fals în declarații. Potrivit procurorilor, în cadrul audierilor au fost examinate probele ridicate în urma perchezițiilor de miercuri efectuate la cinci adrese. Alexandru Jizdan a declarat pentru jurnaliști că este nevinovat și că este gata să colaboreze cu ancheta.

Alexandru Jizdan s-a prezentat la PCCOCS însoțit de avocați. După aproape două ore de audieri, fostul ministru a ieșit în fața presei, însă, a fost succint în declarații.

”Suntem la o fază în care sunt doar niște presupuneri. Eu tot trebuie să vin cu probele pertinente pentru a demonstra că eu sunt nevinovat. Repet, eu pledez nevinovat. Eu am toate probele pentru a demonstra și justifica această avere.”

Procurorul de caz, Marta Bîzgan, a refuzat să ne ofere un interviu pe motiv că are audieri în alte dosare. La telefon, procurorul de caz ne-a spus că în cadrul audierilor au fost examinate probele ridicate în urma perchezițiilor de miercuri de la domiciliul lui Jizdan, al mamei lui, dar și din alte trei locații ce ar aparține rudelor acestuia. Este vorba despre mai multe documente, inclusiv înscrisuri și un dispozitiv de stocare a informației. Totodată, procurorul de caz susține că acțiunile de urmărire penală au fost efectuate în dosarul privind îmbogățirea ilicită și fals în declarații. Pe de altă parte, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că, de fapt, perchezițiile de miercuri au avut loc și în dosarul cu privire la activitatea fostei Direcţii nr. 5 din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii.

”Perchezițiile efectuate au loc în contextul a două cauze penale. O cauză penală cu denumirea generică Direcția 5 și o altă cauză penală este îmbogățirea ilicită, în privința căreia anterior a fost adoptată o decizie de clasare. În urma examinării în ordinea ierarhic superioară s-a constatat că decizia adoptată anterior de procuror este una viciată.”

După perchezițiile de miercuri și procurorul responsabil de comunicare cu mass-media a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a anunțat că lui Jizdan urmează să-i fie atribuit suplimentar statutul procesual în dosarul privind activitatea Direcţiei nr. 5. Pe de altă parte, fostul ministru de Interne a declarat că nu este vizat în acest dosar și nu are niciun statut în cadrul lui.

”- Nu am avut așa discuții. Eu nu am niciun statut pe cazul dat. Eu ies acum de la procuror și nu am statut decât pe cazul pe care l-am prezentat.
– Despre îmbogățire ilicită și fals în declarații?
– Da, da.”

Dacă va fi demonstrată vinovăția, fostul ministru al Afacerilor Interne riscă până la 15 ani de închisoare. Alexandru Jizdan a deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Filip în perioada 2016 – 2019. Ulterior, a ajuns deputat pe listele Partidului Democrat în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 şi a deținut acest mandat până în iulie 2021.


Distribuie
..