Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, convocat la MAEIE

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, convocat la MAEIE

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat din nou la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu. În acest mod, autorităţile şi-au exprimat protestul dur al țării noastre în legătură cu bombardarea obiectelor de infrastructură civilă ucraineană, ceea ce a lăsat țara noastră pentru câteva ore fără curent electric.

”MAEIE a transmis instrucțiuni urgente șefilor misiunilor noastre diplomatice pentru a informa partenerii noștri despre impactul major al acestei situații. Diplomația de la Chișinău punctează că Moldova rămâne de partea lumii libere, iar acest război trebuie oprit cât mai repede.”

Iar şeful statului, Maia Sandu, a scris pe Facebook că Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Sandu a menţionat că toate instituţiile lucrează pentru restabilirea furnizării energiei electrice. Preşedintele a mai precizat că Moldova nu poate avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință.

Minstrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a scris pe pagina sa de telegram că a discutat la telefon cu Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, cu ministrul Energiei din România, Virgil Popescu, și cu ministrul Energiei din Ucraina, Herman Galușcenko. Spînu a precizat că a vorbit cu ei despre deconectările masive de energie electrică din țara noastră și Ucraina. Ministrul Infrastructurii condamnă atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina și menționează că Rusia trebuie să oprească acest război nedrept și ilegal.

Precizăm că nu este prima dată când diplomatul rus este convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de către Nicu Popescu. Acesta a fost chemat după ce spațiul aerian al țării noastre a fost survolat de trei rachete rusești, dar și atunci când fragmente dintr-o rachetă au căzut în satul Naslavcea din raionul Ocnița. În ambele cazuri, ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, nu a oferit explicații publice.

..