Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Tomasz Kobzdeja: Integrarea europeană ar putea fi destul de interesantă inclusiv pentru locuitorii din stânga Nistrului

Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Tomasz Kobzdeja: Integrarea europeană ar putea fi destul de interesantă inclusiv pentru locuitorii din stânga Nistrului

Acordarea statutului de ţară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană nu este un gest politic gol, iar integrarea europeană ar putea fi destul de interesantă inclusiv pentru locuitorii din stânga Nistrului. O spune ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Tomasz Kobzdeja. Invitat la emisiunea Prime Time de la Prime, diplomatul a mai spus că Varşovia este dispusă să ne ajute în calea spre integrarea europeană.

În plus, spune el, de anul viitor, reprezentanţa diplomatică poloneză la Chişinău îşi va asuma rolul de punct de contact al NATO în Republica Moldova.

Ambasadorul Poloniei a dat asigurări că autorităţile de la Varşovia îşi vor împărtăşi experienţa de integrare europeană cu Republica Moldova. În context, diplomatul a menţionat că reformarea serviciilor publice, a justiţiei şi lupta cu corupţia reprezintă premisele pentru iniţierea negocierilor cu Uniunea Europeană în calea spre integrare.

„Acordarea statutului de candidat nu este un gest politic, un gest gol. Noi avem o atitudine foarte serioasă faţă de astfel de lucruri şi următoarele etape trebuie să fie în primul rând bine pregătite până a fi făcute. Mărimea ţării poate fi un avantaj. Este mult mai uşor să modernizezi o ţară mai mică şi să o integrezi în piaţa unică. Integrarea europeană ar putea să fie destul de interesantă şi pentru mulţi oameni de pe malul stâng.”

Iar odată ce Ucraina şi Republica Moldova au primit statutul de ţări candidate pentru aderarea la UE, iar Georgia este încă pe lista de aşteptare pentru a obţine acest statut, diplomatul polonez este de părere că va trebui revizuită şi structura Parteneriatului Estic din care fac parte aceste trei ţări.

„Parteneriatul Estic, cu siguranţă, va trebui să fie ajustat la realitate. Să-l vedem ca un instrument foarte pragmatic de cooperare sectorială între UE şi ţările partenere. Este evident că evoluţia statutului partenerilor va impune un fel de amendament, un fel de modificare a structurii parteneriatului propriu-zis.

Securitatea regională este principalul aspect al mandatului său, spune ambasadorul Poloniei. Astfel, una dintre sarcini care-i revine reprezentanţei misiunii diplomatice a Varşoviei este să familiarizeze societatea noastră cu rolul Alianţei Nord-Atlantice.

„Eu şi cu echipa mea vom avea o sarcină. Să transmitem cunoştinţe despre NATO, societăţii Republicii Moldova, tuturor grupurilor etnice ale societăţii, tuturor ciclurilor politice. Ce este NATO şi ce nu este NATO, care sunt oportunităţile, care sunt cadrele de parteneriat între Republica Moldova şi NATO.”

Totodată, Excelenţa Sa a menţionat că odată cu invadarea Ucrainei, Rusia contemporană şi-a arătat adevărata sa faţă, referindu-se la scenele terifiante din Bucea sau Irpin. Cât priveşte instaurarea păcii în ţara vecină, Tomasz Kobzdeja a subliniat că totul depinde de felul cum decurg lucrurile pe front. În acest sens, ambasadorul menţionează că Rusia trebuie învinsă pe câmpul de luptă, ceea ce ar fi mai important decât sancţiunile aplicate de Uniunea Europeană.

„Nu doar ţara mea, dar şi multe ţări vestice, partenere ale Ucrainei fac tot posibilul ca să ofere tancuri, armament greu, artilerie, muniţii. Victoria militară este un element crucial al acestei situaţii. Sancţiunile funcţionează într-un fel.”

Diplomatul polonez a mai spus că doar înfrângerea militară ar putea determina Rusia să-şi revizuiască poziţia asupra teritoriilor ocupate abuziv.

„Moscova niciodată nu a demonstrat vreun soi de voinţă, de a găsi un compromis, o soluţie de compromis pentru aşa-numitele conflicte îngheţate. Numai costuri înalte ale războiului şi numai eşecul militar al Rusiei ar putea să convingă ţara să facă concesii de orice fel.”

Ambasadorul Poloniei a avut un comentariu şi la adresa celor care răspândesc informaţii, potrivit cărora Uniunea Europeană ar fi fragilă şi s-ar confrunta cu o serie de probleme interne.

„Nu pot să-mi amintesc când UE a fost mai puternică decât astăzi, sincer vorbind. Putin a făcut foarte mult ca comunitatea euroatlantică să se consolideze. Propaganda falsă privind problemele interne ale UE, este o chestie. Aceşti autocraţi ruşi, proruşi, pur şi simplu, nu înţeleg rolul dezbaterilor civilizate democratice între ţările democratice.”

Tomasz Kobzdeja şi-a început mandatul de ambasador la Chișinău, la sfârşitul lunii aprilie. Diplomatul susţine că între timp a îndrăgit ţara noastră.

„Eu aş putea să vorbesc foarte mult despre peisajele frumoase, mâncarea delicioasă, vinurile extraordinare şi oamenii extrem de prietenoşi. Republica Moldova este o ţară foarte tânără, situată într-un loc unde se întâlnesc diferite culturi politice. Republica Moldova este destul de reflectată în mass media din Polonia, atât pe reţelele de socializare, cât şi pe alte mijloace de informare în masă.”

..