Andrei Năstase sare în apărarea Ludmilei Kozlovska și refuză să spună din ce bani trăiește

Andrei Năstase sare în apărarea Ludmilei Kozlovska și refuză să spună din ce bani trăiește

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Liderul PPDA, Andrei Năstase, sare în apărarea preşedintei organizaţiei „Open Dialog”, Ludmila Kozlovska, expulzată din Uniunea Europeană. Acesta nu vrea ca autoritățile să investigheze intervenţia ONG-ului în treburile interne ale Moldovei, în contextul în care organizația este suspectată de colaborare cu serviciile secrete ruse. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.

Andrei Năstase recunoaște că a participat la un eveniment organizat de ONG-ul „Open Dialog”, activitatea căruia este investigată în prezent de către organele de drept din Ucraina.

„Nu cunosc dacă Ludmila Kozlovska are dosar penal deschis în Ucraina. Nu am niciun fel de legătură cu numita Ludmila Kozlovski. Un lucru simplu pe care deja îl ştie toată lumea este că dânsa reprezintă o organizaţie neguvernamentală şi la invitaţia unor europarlamentari am participat la un eveniment organizat în cadrul Parlamentului european şi cu participarea acestui ONG.”

Mai mult, Andrei Năstase critică inițiativa autorităților de a crea o comisie specială care să investigheze dacă organizația s-a implicat în treburile interne ale statului, dar şi în finanţarea unor partide politice.

„Iniţiativa de a crea o Comisie la nivelul parlamentar, de a crea o comisie să verifice relaţiile pe care le au partidele de opoziţie din Republica Moldova cu organizaţia respectivă mi se o pare o inepție.”

În cadrul aceleiași conferințe de presă, liderul PPDA a refuzat să spună din ce bani trăiește, însă a dat de înțeles că are suficiente resurse financiare. Asta chiar dacă, anterior, susţinea că nu a câştigat niciun ban în ultimii doi ani.

„Ar trebui să-mi puneți întrebări de interes public. Îmi plătesc și eu la timp serviciile comunale, îmi plătesc la timp mesele pe care le iau, am grijă și de cei apropiați din banii pe care i-am muncit.”

Jurnaliştii de la Zeppelin au scris anterior că ONG-ul „Open Dialog”, finanţat de controversatul oligarh kazah Muhtar Abliazov, a făcut lobby în Europa pentru partidele conduse de Maia Sandu şi Andrei Năstase, dar și pentru raiderul numărul unu în CSI, Veaceslav Platon. Organizația a finanțat deplasările liderilor PAS și PPDA la instituțiile europene.

Deși Maia Sandu a negat că i s-au plătit biletele de avion, într-un interviu, lidera ONG-ului, Ludmila Kozlovska a recunoscut că lidera PAS a plecat la Bruxelles pe banii fundației. Recent, la Varşovia, în cadrul unei dezbateri organizate sub egida OSCE, delegați din mai multe țări au acuzat Open Dialog că face lobby pentru infractori periculoși, că beneficiază de finanțări dubioase și că livrează echipament militar în Donbass.

Mai mult, s-a menționat că sub masca apărării democrației și drepturilor omului, ONG-ul condus de Kozlovska manipulează și folosește informații false pentru a influența deciziile luate de Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European. La sfârșitul lunii august, europarlamentarul român Andi Cristea a solicitat anchetarea surselor de finanțare ale „Open Dialog”.

Foto: Canal2.md

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a Reply