Angajaţii centrului pentru refugiaţi din Mihăileni au organizat botezul bebeluşului unei refugiate din Bucea

Angajaţii centrului pentru refugiaţi din Mihăileni au organizat botezul bebeluşului unei refugiate din Bucea

Eveniment emoţionant la centrul pentru refugiaţi din localitatea Mihăileni, raionul Rîşcani. Angajaţii au organizat botezul bebeluşului unei refugiate din Bucea, regiunea Kiev. Micuţul Mark a avut parte de o ceremonie religioasă ca la carte, conform tradiţiilor moldoveneşti. Potrivit portalului tvn.md, copilul s-a ales cu 30 de naşi de botez, printre care sunt angajaţi ai centrului şi refugiaţi ucraineni.

Alexandra Melnic a născut cel de-al doilea copil cu cinci zile înainte să înceapă războiul. În ziua când a aflat că la Bucea se organizează primul coridor verde pentru evacuarea civililor, femeia s-a refugiat împreună cu mama şi copiii săi. Soţul ei a rămas să lupte.

„Am fost ocupaţi. Tancurile stăteau în curţi. Am fost vizitaţi de militari ruşi înarmaţi. A fost groaznic. Naşa de botez a primului copil a fost împuşcată. Am pierdut mulţi vecini.”

Ajunsă în Moldova, Alexandra, bebeluşul ei şi mama au fost cazaţi la un centru de plasament din localitatea Mihăileni, raionul Rîşcani.Angajaţii de acolo au insistat să încreştineze bebeluşul. Naşi de botez au devenit toţi angajaţii centrului şi alţi refugiaţi ucraineni cazaţi tot acolo.

„Decizia a fost să îl botezăm aici la noi, să fie copilul încreștinat. A venit de trei săptămâni și acum avem două lunișoare.”

„Noi deja suntem o familie mare. Înțelegeți, suntem din orașe diferite, cu probleme diferite, dar aici noi am devenit ca o mare familie și când mi-a propus desigur nu am refuzat.”

„Sunt foarte fericită! Sunt fericită că am așa persoane lângă mine. Au acceptat să-mi boteze copilul în fața lui Dumnezeu, să fie aproape de el”, a spus Alexandra Melnic, refugiată din Ucraina.

Mama micuţului Mark a remarcat că în Moldova tradiţiile de botez şi rugăciunile se deosebesc de cele din Ucraina.

„Când se ia copilul de acasă se ia de pe perne, aici e invers, pe perne se dă copilul mamei deja în casă. Aici sunt alte rugăciuni.”

După ceremonia de încreştinare a bebeluşului, toţi au revenit la centrul de plasament şi au sărbătorit.

..