Angajaţii nodului feroviar Ocniţa, nemulţumiţi că nu şi-au ridicat restanţele salariale, au încercat să blocheze circulaţia trenurilor

Angajaţii nodului feroviar Ocniţa, nemulţumiţi că nu şi-au ridicat restanţele salariale, au încercat să blocheze circulaţia trenurilor

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Peste 100 de angajaţi ai nodului feroviar Ocniţa, care nu şi-au ridicat salariile din luna noiembrie, au ieşit din nou la proteste.
Conducerea Căilor Ferate spune că nu are bani pentru salarii.
Supăraţi, oamenii au încercat să blocheze circulaţia trenurilor de marfă şi au protestat pe liniile de cale ferată.
Sindicaliştii afirmă, că sunt gata să-şi ceară salariile şi în faţa Parlamentului.

„Astăzi, astăzi! Sau banii pe carduri, sau pe el aici să-l aducă.”

Aşa au reacţionat protestatarii în momentul în care şeful general interimar al CFM, Adrian Onceanu, le-a spus la telefon că, până la sfârşitul acestei săptămâni, va încerca să găsească banii necesari pentru achitarea salariilor, însă doar pentru noiembrie.

„Oamenii sunt la limita răbdării. Sunt gata la violenţe, pentru că sunt flămânzi.”

„Pentru patru luni nu am primit salariul. Trăiesc singură. Nu am achitat serviciile comunale. Iată apa, gazul, iată energia electrică. Nu am din ce achita.”

„Nu cerem nimic, doar să ne fie achitate salariile. Tot ce am câştigat. Nu cerem mai mult nimic. Nici majorări de salariu.”

Nemulţumiţi de discuţia pe care au avut-o cu şeful CFM, oamenii au ieşit pe liniile de cale ferată pentru a bloca circulaţia trenurilor marfare. Niciunul însă nu a trecut prin zonă aşa că feroviarii au fost nevoiţi să renunţe la această idee. Spiritele s-au calmat, iar mulţimea a început să se disperseze după ce în staţie a venit trenul de pasageri, iar oamenii s-au grăbit să ocupe locurile pentru a pleca acasă.

„Iată oameni buni, am ajuns şi la aceea că îi ea pe toţi matriţa şi îi duce pe toţi acasă. Ca să nu se ducă pe jos. Salarii nu-s, bani nu dau. Poftim.”

Totuşi, dacă problema achitării salariilor nu se va rezolva, sindicaliştii feroviari spun că ar putea organiza proteste la Chişinău, în faţa Parlamentului. Potrivit preşedintelui comitetului sindical al nodului Feroviar Ocniţa, Dumitru Fisiuc, la eveniment ar putea lua parte reprezentanţi ai sindicatelor din toată ţara.

„În bugetul sindical nu avem niciun bănuţ. Ei nu ne-au transferat din august nimic din cotizaţiile membrilor sindicali. Banii voştri, banii noştri. Este un atac raider. Este un jaf al tuturor muncitorilor care lucrează la calea ferată.”

În cadrul nodului feroviar Ocniţa, activează în jur de 600 de persoane, iar majoritatea nu şi-au primit salariile din luna noiembrie. Am încercat să obţinem o reacţie din partea şefului general interimar al Căilor Ferate din Moldova, Adrian Onceanu, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon şi nici la mesaje. În prezent, CFM se confruntă cu probleme financiare grave, iar în luna ianuarie, restanţele salariale faţă de cei peste 6.800 de angajaţi constituiau aproximativ 69 de milioane de lei.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..