ANRE a acceptat parțial propunerea Moldovagaz privind majorarea tarifului la gaz

ANRE a acceptat parțial propunerea Moldovagaz privind majorarea tarifului la gaz

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică refuză solicitarea Companiei MoldovaGaz de a majora tariful până la 29 de lei şi 48 de bani. Dar ANRE propune un tarif de 22 de lei şi 25 de bani, mai mult cu 3 lei şi 60 de bani decât plătesc acum consumatorii. Dacă proiectul de hotărâre va fi aprobat, gazul se va scumpi din 1 august, şi nu din 1 iulie, cum cere Moldovagaz.

Consumatorii casnici achită acum 18 lei şi 62 de bani pentru un metru cub de gaz. Furnizorul a cerut, miercuri, majorarea tarifului cu 11 lei, până la 29 de lei şi 48 de bani per metru cub. Joi, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a publicat un proiect de hotărâre, prin care propune un tarif de 22 de lei şi 25 de bani.

Deocamdată, nu a fost fixată ziua în care membrii ANRE se vor întruni în şedinţă pentru a stabili noul tarif.

Şeful MoldovaGaz a criticat propunerea ANRE. Potrivit lui Vadim Ceban, dacă tariful propus de regulator va fi aprobat, atunci furnizorul va înregistra devieri negative. Ceban mai spune că în proiectul propus de MoldovaGaz este indicat preţul de achiziţie de 838 de dolari pentru mia de metri cubi, asta în timp ce în iulie acesta a crescut la 990 de dolari, iar în august va depăşi 1460. Şeful MoldovaGaz precizează că astfel furnizorul nu va acumula suficienţi bani nici ca să cumpere gaze, nici să acopere cheltuielile de transport, distribuţie şi de furnizare.

Miercuri, Comisia Situaţii Excepţionale a adoptat un şir de decizii privind securitatea energetică a ţării. Agenţia Proprietăţii Publice urmează să iniţieze negocierile directe cu două companii care să facă auditul datoriilor Moldovagaz către Gazprom. Este vorba despre auditul care trebuia să fie gata la 1 mai, potrivit contractului semnat cu Gazprom. O altă decizie CSE ţine de conectarea instituţiilor publice la sistemul centralizat de energie termică.

..