ANSC a rămas cu 3 consilieri. Cererea de demisie a lui Alexandr Ciuș, avizată pozitiv de Comisia abilitată

ANSC a rămas cu 3 consilieri. Cererea de demisie a lui Alexandr Ciuș, avizată pozitiv de Comisia abilitată

Distribuie

Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe a avizat pozitiv demisia lui Alexandr Ciuş, consilier pentru soluţionarea contestațiilor.
Cererea a fost depusă pe data de 9 februarie, dar Dumitru Alaiba, preşedintele Comisiei, a anunţat despre existenta acesteia doar după intervenţia reporterului nostru.
Decizia finală va fi luată joi, în cadrul şedinţei Parlamentului, aşa încât peste 9 zile, Agenţia pentru Soluţionarea Contestaţiilor va rămâne doar cu 3 consilieri.
Fostul director adjunct al ANSC, Irina Gutnic, demisă recent de Parlament, declară, că în aceste condiţii instituţia va deveni ne-funcțională, iar cele aproape 30 de contestaţii, aflate pe rol nu vor fi examinate în termeni legali.
Subiectul a fost discutat aseară, la emisiunea „В центре внимания” de la Publika TV.

 

„Devine nefuncţională, deoarece la moment în cadrul Agenţiei există pe rol în jur de 30 de contestaţii care nu sunt închise. Din trei consilieri rămaşi în instituţie, nicidecum nu poţi crea două complete, pentru a asigura repartizarea aleatorie a contestaţiilor. pe rol sunt, inclusiv, şi achiziţie de medicamente, dispozitive medicale, produse alimentare.”

Anterior, directorul general al ANSC, Serghei Merjan, a negat aceste afirmaţii. Potrivit lui, pentru examinarea unei sesizări sunt necesari trei consilieri. În plus, în curând va fi prezentat rezultatul concursului pentru ocuparea a două funcţii vacante.
Între timp, Comisia economie, buget şi finanţe a avizat proiectul preşedintelui acesteia, Dumitru Alaiba, care propune lichidarea funcției de director general adjunct al Agenţiei pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Se întâmplă după ce, acum două săptămâni, Irina Gutnic a fost revocată din funcţia director ajunct al ANSC printr-o hotărâre a Parlamentului. Gutnic a anunţat că va contesta în judecată revocarea sa. Mai mult, ea a criticat iniţiativa de a lichida funcţia pe care a ocupat-o din 2017.

„Acţiunea Parlamentului de a lichida funcţia de director general adjunct este o acţiune agramată, agramată juridic, din punctul meu de vedere. Ori, funcţia mea se numeşte: „consilier pentru soluţionarea contestaţiilor/director general adjunct”. Iar dacă tu lichidezi funcţia de director general adjunct, respectiv, eu răman în calitate de consilier pentru soluţionarea contestațiilor. Şi nu e necesar de a terfeli o lege, după bunul plac a unor deputaţi.”

„Nu o să comentez nici tonul, dacă, într-adevăr, a folosit asemenea cuvinte. Noi pur şi simplu aliniem legislaţia la o logică elementară. În afara de astă, mai eliminăm o funcţie managerială, care este inutilă.”

În cadrul emisiunii, Irina Gutnic a mai declarat că fostul director al ANSC, Anatolie Zagorodnîi, ar fi fost forţat să plece din funcţie.

„Fostul conducător a fost sau nu numit după criterii politice, însă a fost persecutat ca să-şi depună demisia, pe motivul că nu are acea experienţă de trei ani în achiziţie publice – Persecutat de cine? – De preşedintele Comisiei Economie, buget şi finanţe.”

Preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Dumitru Alaiba, a negat aceste afirmaţii.

„- Cu domnul Zagorodnîi nu am schimbat un cuvânt în viaţă. (REPORTER) – Poate, nu direct. – Nici direct, nici mesaje nu i-am trimis, nici SMS-uri, nici scrisori. Nu-l ştiu pe dumnealui.”

Serghei Merjan a fost numit director al ANSC la sfârşitul lunii octombrie anul trecut. Funcţia a devenit vacantă după ce Anatolie Zagorodnîi a fost demis la iniţiativa lui Dumitru Alaiba, care susţinea că directorul Agenţiei Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor a fost numit prin încălcarea criteriilor legale. Ulterior, decizia privind demiterea lui Zagorodnîi fost anulată printr-o hotărâre de judecată, dar acesta oricum şi-a dat demisia.


Distribuie
..