Antreprenorii moldoveni pot accesa granturi pentru digitalizarea afacerilor

Antreprenorii moldoveni pot accesa granturi pentru digitalizarea afacerilor

Distribuie

Antreprenorii moldoveni pot accesa granturi pentru digitalizarea afacerilor. Oferta vine din partea Organizaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi este finanţată din bugetul de stat. Programul naţional de transformare digitală a fost lansat vineri, aşa că doritorii pot deja depune dosarele. Eligibile sunt întreprinderile mici şi mijlocii, proprietarii cărora îşi doresc să-şi cumpere echipamente şi softuri speciale, ori au nevoie de finanţare, ca să-şi creeze site-uri oficiale sau programe digitale de evidenţă a procesului tehnologic, de exemplu.

Olesea Cojocaru este proprietara unei pensiuni turistice de la Orheiul Vechi şi a venit pentru a-şi împărtăşi experienţa în digitalizare. Acum jumătate de an, prin intermediul unui grant de la USAID, femeia de afaceri a reuşit să-şi creeze o platformă pentru rezervări online la pensiune.

„Deoarece noi suntem turismul rural, mult aveam de lucru prin curte, nu se reuşea să răspundem la telefoane sau e-mail. Şi dat fiind faptul că noi lucrăm şi cu persoane străine, oleacă e greu cu limba engleză ca să-i răspunzi tot ce avem. Şi am apelat la USAID. Ne-am făcut sistemul acesta de rezervări online. În jur de de 2 mii de euro a costat dacă nu greşesc. Pentru noi este foarte comod. Sincer”, a spus Olesea Cojocaru.

Antreprenoarea speră acum să obţină un grant pentru a-şi crea un sistem digital de evidenţă a produselor alimentare şi altor stocuri din depozitul restaurantului şi al pensiunii.

În cadrul programului lansat de ODIMM, întreprinderile micro pot beneficia de granturi de 250 de mii de lei, iar cele mici şi mijlocii – de 500 de mii. Beneficiarii însă vor trebui să vină cu un aport propriu de 30 la sută din valoarea totală a investiţiei.

„Pentru ce tipuri de proiecte investiţionale vom oferi finanţare- e vorba de aplicaţii software,echipament tehnologic, sisteme cmr care vor duce la automatizarea proceselor interne şi conectarea diferitor baze de date clienţi, contabilitate, integrarea în cadrul lanţului de comerţ electronic şi implementarea sistemelor de plăţi fără numerar”, a spus DUMITRU PÎNTEA, director interimar ODIMM.

Iniţiativa este finanţată din bugetul de stat şi este implementată cu suportul Uniunii Europene, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională şi de Guvernul Suediei.

„Noi prioritizăm identificarea resurselor pentru politici de suport antreprenorilor. Printre cele mai recente evoluţii în acest sens, a fost şi aprobarea acestui program de transformare digitală a întreprinderilor mici şi mijlocii”, a spus NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova.

„Cu întreprinderi digitalizate aveţi oportunitatea de a semăna mai mult cu o ţară europeană şi asta este doar o parte a istoriei, cel mai important că acest pas va permite Republicii Moldova să devină mai prosperă”, a menționat , Janis Mazeiks, ambasadorul desemnat al UE în Republica Moldova.

„Transformarea digitală a întreprinderilor va provoca antreprenorii din toate domeniile să adopte tehnologii noi pentru eficienţă, pro activitate şi acces pe pieţe diferite”, a menționat SCOTT HOCKLANDER, şeful misiunii USAID în Moldova.

Pentru implementarea Programului Naţional de transformare a întreprinderilor mici şi mijlocii, Guvernul a alocat 60 de milioane de lei.


Distribuie
..