Anual peste 37 de mii de decese se înregistrează în Republica Moldova din cauza infecţiilor dobândite în instituţiile medicale

Anual peste 37 de mii de decese se înregistrează în Republica Moldova din cauza infecţiilor dobândite în instituţiile medicale

Autorităţile din Republica Moldova nu ştiu câţi moldoveni mor din cauza infecţiilor contactate în spital, asta în timp ce în Uniunea Europeană se înregistrează anual 37 de mii de decese din cauza infecţiilor dobândite în instituţiile medicale.

Anunţul a fost făcut de şefa catedrei epidemiologie a Universităţii de Stat Medicină şi Farmacie „Nicolae Testimiţanu”, Angela Paraschiv în cadrul emisiunii „Jurnal de Sănătate” difuzată la Canal 2. Un studiu realizat de catedra condusă de Angela Paraschiv în mai multe secţii de terapie intensivă, arată că şase la sută dintre pacienţii care s-au infectat în spital au decedat.

De cealaltă parte, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică susţine că nu poate duce evidenţa deceselor din motiv că laboratoarele nu pot identifica dacă pacientul s-a infectat într-o instituţie medicală sau în afara acesteia.

„Decese au fost înregistrate în secţiile în care se realizează nişte operaţii mai sofisticate cum este de exemplu cardiochirurgia şi conform acestor date circa şase procente din acei pacienţi, care au dezvoltat infecţia asociată actului medical decedează. Vorbim despre achiziţionarea bacteriilor rezistente la antibiotice – stafilococul, enterococcus şi în cazul de faţă este foarte dificil de a aplica un tratament eficient”, a spus ANGELA PARASCHIV, şef catedra epidemiologie USMF.

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică precizează că nu deţine statistici privind decesele asociate infecţiilor nosocomiale.

„- Dar au fost înregistrate decese din cauza infecţiilor asociate actului medical? – La întrebarea dvs. vă poate da răspuns instituţia medicală în sine, la nivel naţional nu există o statistică, care să arate că decesul este asociat cu infecţia dobândită din spital”, a afirmat ŞTEFAN SURDU, medic epidemiolog Agenţia Naţională Sănătate Publică.

Şefa catedrei epidemiologie a USMF susţine că nu există instituţii medicale sterile, iar pe lângă faptul că fiecare spital în parte este responsabil de igienă, statul ar trebui să ofere mai mulţi bani pentru prevenirea şi controlul infecţiilor spitaliceşti.

„Aici vorbim nu doar despre igienizarea mâinilor, dar şi despre siguranţa injecţiilor, despre gestionarea deşeurilor medicale rezultate din activitatea medicală, echipamentul personal de protecţie unde după fiecare pacient trebuie schimbate mănuşile şi respectiv trebuie să avem acea cantitate suficientă de mănuşi”, a declarat ANGELA PARASCHIV.

Mai mult, autorităţile nu au efectuat niciun studiu în spitale pentru a afla care bacterii sunt rezistente la dezinfectanţi. Doctorul conferenţiar universitar susţine că o altă carenţă în prevenirea şi controlul infecţiilor asociate actului medical este lipsa unui epidemiolog în spitale, care ar supraveghea aceste infecţii. De altfel, potrivit Angelei Paraschiv, datele oficiale raportate de spitale cu privire la numărul de persoane infectate în timpul internării nu corespunde realităţii.

„Studiile, care au fost realizate de catedra epidemiologie USMF în secţii de chirurgie, terapie intensivă şi am făcut o cercetare cu privire la numărul persoanelor infectate în spitale şi este de zece ori mai mare decât cifrele oficiale”.

Recent, şi ANSP ne-a spus acelaşi lucru: numărul celor infectaţi, raportat de spitalele din ţară, este mai mic decât cel real. Datele ANSP arată că un moldovean din 100 contactează o infecţie asociată actului medical, în timp ce studiul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie arată că zece din 100 de pacienţi se infectează în spitale.

Cele mai frecvente tipuri de infecţii sunt cele septice, infecţiile de tract urinar, infecţiile ce apar la locul interventiei chirurgicale, gastroenterita, meningita, pneumonia ca rezultat al ventilării artificiale, dar şi infecţii în urma administrării injecţiilor sau perfuziilor. Un Ghid din 2009 al Universităţii de Medicină a arătat că statul cheltuieşte între 80 şi 90 de milioane de lei pentru tratamentul bolnavilor infectaţi în spitale.

Emisiunea „Jurnal de Sănătate” poate fi urmărită la Canal 2, în fiecare sâmbătă dimineaţa, la ora 08:30, iar duminică, la aceeaşi oră la Canal 3.

..