Armata Naţională va fi dotată cu un radar pentru supravegherea spațiului aerian

Armata Naţională va fi dotată cu un radar pentru supravegherea spațiului aerian

În câteva luni, Armata Naţională va fi dotată cu un radar pentru supravegherea spațiului aerian. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova. Potrivit oficialului, noul radar va fi procurat din surse bugetare şi asistenţă financiară externă. Ministrul Apărării nu a precizat cât va costa dispozitivul şi de unde va fi cumpărat, invocând motive de securitate.

”Sper în câteva săptămâni să semnăm contractul și în câteva luni să avem acest sistem. Aici trebuie să luăm în considerare și instruirea efectivului, precum și instalarea și operaționalizarea acestuia. Trebuie să asigurăm capacitatea de înștiințare timpurie. Trebuie să cunoaștem ce se face în spațiul național și în apropierea acestuia.”

Ministrul Apărării a precizat că ţara noastră încă nu-şi permite să investească într-un sistem de monitorizare a spaţiului aerian. De aceea, iniţial va fi cumpărat un singur radar.

”Când vorbim despre sistem trebuie să luăm în considerație că sunt multe radare. Noi vorbim doar despre ceva. Noi nu vorbim despre tot sistemul. Tot sistemul o să ne ia foarte mult timp și foarte mulți bani. Noi vom face, treptat.”

Potrivit lui Anatolie Nosatîi, este importantă şi capacitatea Ucrainei de apărare a spaţiului aerian, care ne ajută şi pe noi să fim în siguranţă.

„Toată asistenţa, care a fost pe parcursul acestei perioade din partea partenerilor contribuie şi la apărarea spaţiului aerian al nostru şi performanţa de interceptare a ţintelor aeriene a forţelor armate ale Ucrainei au crescut dramatic în ultima perioadă şi atinge o rată de 80-90 de procente asta ne face şi pe noi ca să fim în siguranţă.”

Amintim că, de la începutul războiului din Ucraina, spațiul aerian al Moldovei a fost survolat de mai multe ori de rachete străine. În toate cazurile au fost deschise anchete penale. Autoritățile au declarat că în următorii 10 ani vor să schimbe echipamentele pe care le are Armata Națională în dotare, pentru a putea face față provocărilor de acest gen. Autoritățile de la noi au cerut ajutor și de la partenerii străini. Acum o lună, EUobserver a scris că UE urmează să aloce 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pe fondul unor noi dezvăluiri cu privire la eforturile Rusiei de destabiliza situaţia din ţara noastră.

..