Asigurările din agricultură, în scădere

Asigurările din agricultură, în scădere

În pofida intemperiilor naturale tot mai frecvente, asigurările din agricultură nu prind la moldoveni. Dimpotrivă, sunt în scădere chiar dacă statul contribuie cu bani gheață, plătind în locul țăranilor jumătate din costul primei de asigurare. Statisticile arată că, în acest an, au fost asigurate doar doi la sută din totalul terenurilor agricole. În total, fiind vorba de 700 de agricultori.

„Din anul 2014 intrăm într-un trend descendent în privinţa asigurărilor. Adică volumele scad din an în an. Undeva 70 la sută asigură atât livezile cât şi plantaţiile de vii”, a spus șef secție companie de asigurări, Ion Buza.

La Bilicenii Noi, raionul Sângerei, Grigore Daraban și fiul său îngrijesc de o livadă de caise. Deși înghețurile din aprilie i-a redus recotla, bărbatul spune că e mai ieftin să mizeze pe mila Domnului decât pe companiile de asigurări.

„Asigurare nu avem fiindcă asigurarea e foarte scumpă şi poate să nu acopere cheltuielile. Paie, facem fum ca să nu îngheţe, deobicei cum face toată lumea”, a spus pomicultor, Grigore Daraban.

Tatiana Pavliuc din Bârlădeni, raionul Ocniţa, spune, însă, că a investit prea mult în cele peste 1600 de hectare de cereale, fructe și legume și acum preferă să-și asigure riscurile. Mai ales că viața i-a oferit deja o lecție.

„În 2005 am avut o grindină foarte puternică pe o suprafaţă, aproape pe toate câmpurile, erau borţi în copacii cu mere, soia a trebuit să o seamăn a doua oară, răsărita, am avut calamităţi tare mari”, a spus producător agricol, Tatiana Pavliuc.

Reprezentanţii Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură afirmă că până acum agricultorii, care și-au asigurat afacerile, au solicitat subvenții de 78 de milioane de lei. Dacă ținem cont de faptul că statul achită jumătate din costul primei de asigurări, atunci un simplu calcul arată că, în acest an, companiile de asigurări au încasat de la fermieri peste 150 de milioane de lei.

„Chiar începând cu această săptămână se simte un flux mai mare de solicitări în cadrul oficiilor noastre teritoriale.Într-un final ne aşteptăm la un număr de dosare nu mai mic decât numărul care l-am avut anul precedent”, a spus director Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură, Ion Ciubuc.

Foto: canal2.md
..

Leave a Reply