Au luat lumină. Credincioșii din toată țara au asistat la slujba de Înviere

Au luat lumină. Credincioșii din toată țara au asistat la slujba de Înviere

Distribuie
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares

Este ziua de Paşte, o sărbătoare domnească, aşteptată cu speranţă şi bucurie de fiecare creştin. Începând de astăzi şi pe parcursul a 40 de zile, ne vom saluta cu „Hristos a Înviat”, un semn de mărturisire a credinţei. Aseară, acelaşi mesaj a fost auzit şi la Catedrala Mitropolitană din Capitală, unde au venit sute de oameni. Aceştia au participat la serviciul divin dedicat Învierii Domnului, apoi cu bucatele sfinţite şi cu lumină s-au îndreptat spre case.

Oamenii au venit de cu seară la slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Capitală şi au aşteptat până dimineață ca să le fie sfințite bucatele.

„Suntem cu sufletul curat, cu lumina lui Dumnezeu, și ca de obicei se aduce pască la sfințit, ouă roșii și miel. În fiecare an venim la slujbă de cu sară și până se termină slujba de înviere”.

„Mai devreme am venit și am luat focul haric, l-am dus acasă. Bucatele deja toate-s gata mâine o să vină copiii cu nepoții și o să sărbătorim Sfintele Paști. Pască, ouă, vin cozonac și sare”.

„Paștele adevărat se sfințește prin adevărul Lui Dumnezeu, bunătatea lui, dragostea Lui care o face și în ziua de azi cu fiecare din noi. Cu ajutorul lui Dumnezeu cred că o să stau până dimineață, până la ora 9 când se termină rânduiala preoțească”.

La cei 77 de ani, mătușa Liuba, din Măgdăceşti, Criuleni, şi-a făcut o tradiţie din a veni la Catedrala Mitropolitană din Capitală, în noaptea de Înviere.

„Feciorii, fata din oraș dar eu îs din sat și sunt la dânșii. Ouă roșii și pasca, în celelalte mai avem carne. Am venit de cu seară la înconjuratu bisericii am fost. Sărbătoare mare dacă e Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare și bucurie, lumină, totul spre bine”.

Focul Haric a fost adus la Chișinău de către Înaltpreasfințitul Vladimir, la ora 21:00, fiind însoțit de o delegație formată din trei clerici. Din aceasta a făcut parte și deputatul Partidului Democrat, Eugen Nichiforciuc.

„Vreau să doresc tuturor cetățenilor un Paște Fericit, minunea a avut loc, astăzi mă bucur că am făcut parte din această delegație. Sper să ajungă Focul Haric la toți cei care îl așteaptă, toți cei care s-au adunat aici. Personal plec la Florești, soborul din orașul Florești, să duc focul haric din mâinile Mitropolitului Moldovei”, a menționat deputatul PDM, Eugen Nichiforciuc.

Preoții spun că lumina sfântă este o dovadă că Dumnezeu nu a uitat de oameni.

„Este una din cele mai mari minuni ale lumii. Este un foc sfânt care în fiecare an la Învierea Domnului se coboară pe acest pământ, și acest foc este o manifestare de iubire a lui Dumnezeu față de noi și atât timp cât acest foc apare pe pământ înseamnă că Dumnezeu ne iubește și viața continuă”, a comunicat parohul bisericii „Sfântul Erarh Nicolae”, Cricova, Nicolae Andrieș.

Creștinii au venit de acasă cu lumânări pentru a lua lumină.

„Este important pentru fiecare creștin de la noi din țară să aduci lumina de la Ierusalim, să fie o lumină pentru casă, pentru bunăstare, pentru sănătate”.

„Este focul de la Ierusalim. El nu arde, dar încălzește sufletele și inimile oamenilor”.

„Lumina Învierii ne aduce foarte multă bucurie în familie, multă sănătate, și sunt multe mituri că dacă pui mâna deasupra focului, nu te frige”.

Focul Haric a fost adus în acest an în ţara noastră pentru a 16-a oară consecutiv. Paştele este cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii şi evocă învierea lui Iisus Hristos, la trei zile după răstignire.

Foto: canal2.md

Distribuie
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares

Leave a Reply