Autoritățile de la Chișinău, îngrijorați de situația tensionată de la granița ruso-ucraineană. Ce spun primele persoane în stat

Autoritățile de la Chișinău, îngrijorați de situația tensionată de la granița ruso-ucraineană. Ce spun primele persoane în stat

Distribuie

Autoritățile de la Chișinău urmăresc cu îngrijorare situația tensionată de la granița ruso-ucraineană, a declarat Natalia Gavriliţă.
Potrivit prim-ministrului există mai multe scenarii ipotetice, iar conducerea țării va interveni pentru a diminua riscurile, în funcţie de evoluţia acestora.
La rândul său, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat, că din informațiile pe care le deține, nu există pericolul unei invazii militare în țara noastră.

”– Există pericolul unei invazii militare în Republica Moldova ? – În Republica Moldova, noi nu toate datele pe care le vedem noi, analizele pe care le vedem noi, nu indică asupra unui astfel de pericol. Asta nu înseamnă că noi trebuie să stăm relaxați, noi urmărim foarte atent ce se întâmplă pe întreg teritoriul Ucrainei, în stânga Nistrului. Dar, datele și asta o spun așa nu pentru a aduce prea multă relaxare, dar datele nu indică asupra unor acțiuni care ar determina un asemenea scenariu.”

”– În cazul în care va fi antrenată armata rusă staționată în Transnistria, staționată ilegal acolo, directorul SIS vorbea chiar despre faptul că acolo numărul de soldați ruși a crescut. Ce fac autoritățile de la Chișinău? – Noi nu vrem să anticipăm lucrurile, acesta ar fi un scenariu, într-adevăr, foarte grav. Moldova este o țară neutră, am spus-o întotdeauna. Suntem gata să ne implicăm în orice discuții, negocieri, pentru ca să asigurăm pacea în regiunea noastră. Noi nu urmărim, deocamdată, mișcări care ne-ar face să credem în acest scenariu.”

„– Marii jucători anunță, se fac discuții deschise și se operează cu date, cu discuții – – Discuții transparente. – Prea transparente pe alocuri. Urmărim cu îngrijorare ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei. Consecințele o să fie nu doar pentru părțile implicate în conflict, dar pentru toată zona, toată Europa, putem să spunem.”

Luni, președintele Maia Sandu a discutat cu ambasadorii Uniunii Europene acreditați la Chișinău despre situația tensionată de la frontiera ruso-ucraineană. Șeful statului a menționat că prioritare sunt viața și siguranța cetățenilor, dar și faptul că Republica Moldova rămâne solidară cu țara vecină.

Președintele ţării a adresat şi un mesaj cetăţenilor în care i-a îndeamnat să rămână uniţi şi solidari. Maia Sandu a anunţat că împreună cu Guvernul şi Parlamentul au examinat deja scenariile în cazul escaladării situaţiei, precum şi riscurile pe care le reprezintă acestea. Şeful statului a dat asigurări că instituţiile responsabile sunt pregătire să intervină pentru ca viaţa şi bunăstarea cetăţenilor să nu fie pusă în pericol.


Distribuie
..