Autoritățile din Bălți au cerut ajutorul colegilor dintr-un oraş din România pentru a lupta … împotriva puricilor

Autoritățile din Bălți au cerut ajutorul colegilor dintr-un oraş din România pentru a lupta … împotriva puricilor

Distribuie
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Autoritățile din municipiul Bălți cer ajutorul României în lupta cu puricii. Pentru că nu au bani pentru sustanţe de dezonsecţie, dar și specialiști, primarul a anunțat că va cere ajutorul colegilor din orașul român, Botoșani, înfrățit cu municipiul. La Bălţi, paraziții au ajuns nu doar în subsoluri, dar şi la etajele superioare ale blocurilor și chiar în transportul public.

Zilnic, Agenția Sănătate Publică recepționează până la 30 de solicitări din partea cetățenilor care cer efectuarea dezinsecției în blocuri. Localnicii se plâng că puricii se înmulțesc de la o zi la alta și se mută din subsoluri în apartamente. Unii locuitori încearcă să rezolve problema cu forțele proprii, dezinfectând spațiile cu ce au la îndemână.

„Sunt foarte mulți purici. Este imposibil să stai în casă. Nu mai știu ce să fac și cu ce să mai stropesc, pentru că sunt foarte mulți. În fiecare zi facem profilaxie, dar nu ajută.”

„Dezinfectez cu soluție. Când nimeni nu este acasă, stropesc, dar puricii oricum apar.”

Mai mult, directorul Întreprinderii Municipale Direcția Reparații și Construcții Drumuri din Bălți spune că insectele au ajuns și în transportul public.

„Sunt invadate de purici nu doar subsolurile și scările blocurilor, dar și transportul public, troleibuzele și autobuzele. Puricii sar pe picioarele pasagerilor”, a spus directorul Direcției Reparații și Construcții Drumuri Bălți, Iurie Hmarnîi.

Primarul municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, le-a cerut subalternilor să se adreseze după ajutor autorităților din Botoșani, ca să-i ajute cu specialiști, dar și cu soluții de dezinsecție.

„Cerei ajutor de la colegii noștri din România. Nu putem face altfel. Ceea ce se întâmplă acum în subsoluri, nu e normal! Maturii, copiii, ies din scările blocurilor mușcați de purici”, a spus primarul municipiului Bălți, Nicolai Grigorişin.

Pentru că instituțiile responsabile din Bălţi nu au dezinfectanți, autoritățile le recomandă oamenilor să rezolve singuri problema. Dezinsecţia în blocuri este tărăgănată din cauza reorganizării Centrului de Sănătate Publică.

„A fost creată o altă agenție. Acum, ei fac licitații la nivel național. Procedura se va încheia în 21 august”, a spus șefa Serviciului Sănătate, Primăria Bălți, Feodorova Rodiucova.

Potrivit specialiștilor, înmulțirea alarmantă a paraziților s-a produs din cauza ploilor din ultima perioadă, urmate de temperaturi ridicate, dar și a numărului mare de rozătoare și animale fără stăpân. Autoritățile susţin că puricii au invadat masiv aproximativ 150 de subsoluri ale blocurilor locative.

Potrivit medicilor, mușcăturile de purice provoacă mâncărime și iritare a pielii, iar unii oameni pot avea reacții alergice.

Foto: Canal2.md

Distribuie
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Leave a Reply