Autorităţile din sănătate: Numărul copiilor cu COVID-19 s-a dublat săptămâna trecută

Autorităţile din sănătate: Numărul copiilor cu COVID-19 s-a dublat săptămâna trecută

Distribuie

Numărul copiilor cu COVID-19 s-a dublat săptămâna trecută, anunţă autorităţile din sănătate. La Spitalul de Boli Infecţioase pentru Copii, peste 50 la sută dintre paturile destinate bolnavilor cu SARS COV-2 sunt ocupate, iar medicii se aşteaptă la un număr în creştere de pacienţi.

„În ultimele două săptămâni, noi semnalăm o creştere vertiginoasă a cazurilor de COVID-19, la ziua de astăzi, o jumătate din pacienţi sunt cu COVID. Din 116 copii internaţi, 57 sunt cu COVID-19.”

Medicii susţin că cei mai mulţi copii infectaţi cu noul coronavirus sunt bebeluşii de până la un an.

„Totuşi, copiii până la un an, mamele au evitat să se vaccineze din cauză că fie erau însărcinate, fie alăptau și au evitat să se vaccineze, legătura ar fi aceasta. Vedem că mamele nu sunt vaccinate contra COVID-19.”

La un centru de refugiaţi din sectorul Botanica, unde sunt plasate 76 de persoane din Ucraina, au fost înregistrate 12 cazuri de COVID – 19, dintre care 11 sunt copii.

„Fiecare persoană care se adăposteşte în acest centru este prevenită să ia măsurile necesare de siguranţă. Spaţiul se dezinfectează frecvent şi cu soluţie de clor. Fiecare locatar este prevenit că măsurile de siguranţă sunt impuse de situaţie şi prin urmare, nu au voie să contacteze cu persoane străine în afara centrului. Sursa infecţiei încă nu se cunoaşte, nu a fost depistat pacientul 0.”

Cât despre simptome, medicii susţin că nu se înregistrează vreo diferenţă faţă de ultimul val, din care ţara noastră a ieşit în primăvară. Responsabilii de domeniu mai spun că actualmente se înregistrează o uşoară creştere şi a femeilor însărcinate infectate cu noul coronavirus.

„Dacă să vorbim de maternitatea municipală numărul doi, care continuă să interneze pacientele suspecte sau confirmate cu COVID 19. Observăm la fel o creştere. Au fost internate 9 gravide suspecte şi 11 gravide sunt confirmate.”

Autorităţile municipale susţin, însă că, deocamdată, numărul total de cazuri de COVID-19 înregistrate în ultimele zile în Capitală ne permit să menţinem codul epidemiologic verde.

„Acest val rămâne unul contagios, dar sperăm să rămână nu atât de critic, cu forme uşoare, cu toate că astăzi în instituţii medicale sunt trei pacienţi foarte gravi cu COVID internaţi.”

Ministerul Sănătăţii a declarat săptămâna trecută că în cazul în care ţara noastră se va confrunta cu un nou val pandemic, atunci cazurile de COVID-19 se vor reduce mult mai rapid, aşa cum s-a întâmplat în majoritatea ţărilor europene, care recent au fost afectate de un astfel de val. Autorităţile municipale sunt acum în căutarea spaţiilor pentru bolnavii de COVID-19, mai ales că la centrul de la Moldexpo sunt cazați în prezent refugiaţi din Ucraina.


Distribuie
..