Autorităţile locale nu au bani pentru a achita salariile majorate ale bugetarilor

Autorităţile locale nu au bani pentru a achita salariile majorate ale bugetarilor

Autorităţile locale nu au bani pentru a achita salariile majorate ale bugetarilor. Deficitul bugetar este de la câteva sute de mii de lei în sate şi ajunge la zeci de milioane în oraşe. Primarii cer Guvernului să intervină, în caz contrar nu vor putea face faţă cheltuielilor. De cealaltă parte, executivul spune că situaţia va fi analizată, iar primăriile care vor întâmpina dificultăţi vor primi bani suplimentari de la Ministerul Finanţelor. Gestionarea banilor publici va fi însă minuţios verificată, avertizează premierul Natalia Gavriliţa.

În cadrul unei întrevederi cu premierul, Natalia Gavriliţa, mai mulţi primari din raionul Ialoveni s-au plâns că nu au bani în buget pentru a achita salariile majorate cu 1300 de lei ale bugetarilor.

„La moment, de exemplu, la mine este 450 de mii, poate şi mai mult. Normal că conform legii eu sunt obligat să o respect, dar mai este şi altă lege, că orice decizie financiară trebuie să aibă şi acoperire financiară, care astăzi la autorităţile locale de nivel unu şi doi nu este. Salariul trebuie achitat, persoana mă atacă în judecată”., a spus Mihai Catan, primarul satului Moleşti, raionul Ialoveni.

Unii primari au criticat legea salarizării.

„Legea 270 care a fost implementată, părerea mea că este una dintre cele mai proaste legi. Primarii poartă răspundere pentru tot, orice se întâmplă, dar noi avem salariul directorului de grădiniţă mai mare, salariul directorului de instituţie de învăţământ mai mare decât al primarului, al medicului şef mai mare. Nu este acea echitate socială”, a menționat Marcel Bobeica, primarul comunei Gangura, Ialoveni.

Autorităţile municipiului Chişinău spun că au un deficit de 150 de milioane de lei pentru achitarea salariilor majorate ale bugetarilor în 2023. În celelalte oraşe deficitul este de câteva milioane, iar în sate se ridică la câteva sute de mii de lei anual.

„Este vorba de o sumă de aproximativ 1,3 milioane de lei care nu are acoperire, conform unui răspuns pe care l-am primit neclar de la Ministerul Finanţelor urmează a fi acoperit de către bugetul local. Noi, spre regret, ca şi alte localităţi din ţară aceste sume nu le avem. Nu este corect să luăm de la investiţii capitale şi să acoperim majorările salariale, care cu tot respectul au fost anunţate de administraţia centrală”, spuen Alexandru Bujorean, primarului oraşului Leova.

Anterior, primarul Capitalei, Ion Ceban, a criticat modul în care Guvernul a luat această decizie.

„Ce au făcut cu primăriile din toată ţara este o altă bătaie de joc. Ne-au impus să majorăm salariile cu 1300 de lei, dar bani nu au dat de la Guvern. E ca şi cum ai spune, Primăria Chişinău du-te şi cumpără 20 de avioane şi Guvernul a spus că a cumpărat 20 de avioane pentru Aeroport. Noi nu putem să facem acest lucru. Presupun că intenţionat Guvernul vrea să falimenteze Primăria Chişinău”, a declarat Ion Ceban, primarul municipiului Chişinău.

Primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov, susţine că pentru a achitata salariile majorate ale angajaţilor Primăriei şi a altor instituţii subordonate, mai este nevoie de aproximativ şase milioane de lei.

„Avem nevoie de cinci milioane de lei doar pentru angajaţii Primăriei. Dacă adunăm, e nevoie de 6-7 milioane în plus faţă de anul trecut. Am trimis o scrisoare comună din partea tuturor primăriilor din Găgăuzia premierului. N-o să luăm credit sau să excludem anumite structuri. Ce să facem? Remanieri? Unde? La Casa de cultură sau la Casa de bătrâni? De unde să luăm aceşti bani?”

Alţi primari susţin însă că se vor descurca şi că vor găsi banii necesari.

„Acele instituţii care sunt în subordinea exclusivă a Primăriei spre finanţare, precum Primăria, complexul sportiv, biblioteca, Casa de cultură, noi am reuşit să identificăm din surse proprii. Aproximativ va fi vorba de 640 de mii de lei. Aceşti bani vor fi atribuiţi prin decizia Consiliului din soldul disponibil. Nu este cazul să intervenim pe alte articole bugetate”.

Directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, Viorel Furdui, susţine că majorarea salariilor a fost necesară pentru a motiva bugetarii să activeze în continuare. Totuşi, potrivit acestuia, acum autoritățile publice locale au nevoie de ajutorul Guvernului.

„Nu este corect atunci când o autoritate, în cazul dat Guvernul sau Parlamentul, decide să mărească salariul, iar obligaţia de a achita aceste salarii, iar aceste măriri sunt puse pe umerii autorităţilor locale. Autorităţile publice locale vor fi puse în situaţia în care în loc să folosească anumite resurse în scop de a dezvolta localitatea, face drumuri, proiecte de infrastructură, vor fi nevoiţi să acopere acest deficit”.

La rândul său, premierul, Natalia Gavriliţa, susţine că majorarea salariilor bugetarilor este o măsură prioritară pentru a păstra oamenii în funcţii, iar autorităţile locale trebuie să depună şi ele mai mult efort.

„Autorităţile publice locale, care conform legii vor orienta veniturile proprii prioritar la salarii şi nu vor avea suficient, vor veni la Ministerul Finanţelor şi noi împreună o să găsim soluţii. În acelaşi timp eu nu vreau să aud despre cazuri când nu ajung bani de salarii, dar ajung bani de procurarea maşinilor într-o perioadă de criză, pentru că sunt şi aşa exemple. Atunci când eu am să văd manipulare, eu nu am să tolerez şi am să orientez reflectoarele autorităţilor statului acolo unde trebuie”.

„Dumnealor vor să vadă cine se descurcă în situaţia aceasta, iar cei care nu se vor descurca, probabil vor primi aceste compensaţii, însă aceasta creează o mare nedreptate şi incorectitudine, deoarece vor fi penalizaţi în opinia noastră cei care de fapt gestionează destul de bine localităţile, au capacitate mai mare economică şi financiară. Penalizaţi pentru că au fost gospodari şi au fost eficienţi şi vor cheltui banii pe creşterea aceasta salarială”.

Precizăm că din 1 ianuarie 2023, salariul tuturor bugetarilor s-a majorat cu 1300 de lei. În acest sens vor fi alocate suplimentar 285 de milioane de lei, necesare pentru achitarea salariului minim majorat pentru angajații din sectorul bugetar, cu excepția autorităților și instituțiilor publice aflate la autogestiune.

..