Autorităţile şi-au propus să finalizeze reforma învăţământului superior până la sfârşitul lunii iulie

Autorităţile şi-au propus să finalizeze reforma învăţământului superior până la sfârşitul lunii iulie

Distribuie

Autorităţile şi-au propus să finalizeze reforma învăţământului superior până la sfârşitul lunii iulie, iar admiterea din acest an să se desfăşoare în instituţiile reorganizate. Ministrul Educaţiei și Cercetării, Anatol Topală, a declarat că scopul principal al reformei este concentrarea resurselor umane şi financiare într-un singur loc, astfel încât banii să fie utilizaţi pentru educaţie şi cercetare, dar nu pentru administrare.

Topală a mai precizat că instituţiile de învăţământ superior care vor absorbi cele cinci universităţi au misiunea de a elabora într-o lună programe noi de studii şi de a deschide laboratoare noi de cercetare. De asemenea, toţi angajaţii universităţilor care vor fi absorbite îşi vor păstra locul de muncă, iar clădirile vor trece în gestiunea instituţiilor mai mari şi vor rămâne, deocamdată, funcţionale.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Anatol Topală, a declarat că în urma reformei, din 16 instituţii publice de studii superioare în ţară vor rămâne 11. În cadrul acestora vor fi create 17 laboratoare noi de cercetare, iar căminele ar urma să fie renovate. Astfel, în această lună vor fi alocate 500 de milioane de lei, bani care vor fi utilizați pentru dezvoltarea programelor de studii, lansarea unor noi specialităţi, dar şi majorarea salariilor cadrelor didactice.

„Noi cunoaştem că mulţi tineri pleacă peste hotare la studii şi atunci universităţile de la noi din ţară sunt în competiţie şi cu universităţile din Europa. Pentru a face faţă acestei concurențe noi trebuie să avem universităţi puternice acasă.”

Ministrul Educaţiei a menţionat că reforma este necesară, întrucât, anual, în ţară sunt tot mai puţini studenţi, iar reorganizarea universităţilor va duce la modernizarea instituţiilor de învăţământ superior şi atragerea studenţilor atât din ţară, cât şi de peste hotare. Topală a vorbit şi despre absorbţia Universităţii Agrare de către UTM, fapt care a fost criticat în societate. Ministrul a declarat că acolo îşi fac studiile în domeniul agriculturii doar o treime dintre studenţi.

„Restul sunt la economie, drept, de aceea prin fuziunea celor două universităţi noi vom creşte calitatea studiilor la noi, iar tinerii vor putea obţine o diplomă de la o universitatea mult mai mare pentru a oferi mult mai multe oportunităţi de studii pentru studenţi.”

În cadrul unei conferinţe de presă, vicepreședintele Parlamentului, deputatul BCS Vlad Batrîncea, a declarat că o parte a patrimoniului universităților care vor fi absorbite ar urma să fie vândut.

„Există planuri ale administraţiei publice locale pentru căminele din centrul oraşului, strada Grigore Vieru, am aflat din surse netransparente că se planifică amplasarea a două agenţii de stat acolo, iar unde se regăsesc ei acum vor fi spaţii noi ale Ministerului Infrastructurii. Avem informaţii că acele loturi funciare prezintă un interes pentru cei din privat.”

” – Dvs. admiteţi că statul ar putea vinde unele obiecte pentru a vira banii în contul universităţilor? – Dacă avem spaţiu care nu este utilizat ar putea fi şi asta o soluţie, dar mai întâi să vedem cum universităţile vor dori să gestioneze spaţiul, diversificând şi majorând spectrul de servicii, poate va fi utilizat şi majoritatea din spaţiu. Dar nu există riscul ca după această reorganizare, nu presupune ca proprietăţile să dispară, deoarece acestea sunt gestionate de universităţi.”

Iar deputaţii partidului „ŞOR” au cerut, la şedinţa Parlamentului, audierea ministrului Educației, Anatol Topală. Propunerea însă a fost respinsă.

„Guvernarea vrea să facă această reformă fără consultaţii publice, discuţii cu reprezentanţii instituţiilor, fără evaluarea riscurilor ceea ce era necesar pentru implementarea unei reforme atât de majore.”

Potrivit ministrului Educaţiei, Anatol Topală, reforma învăţământului superior se află în dezbateri încă din 2015. Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, acum şapte ani, în ţară erau peste 92 de mii de studenţi, acum însă sunt puţin peste 51 de mii.


Distribuie
..