A auzit pentru prima dată glasul părinţilor

A auzit pentru prima dată glasul părinţilor

Distribuie
 • 222
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  222
  Shares

Lacrimi de fericire în familia Garaz. Nikita, băieţelul de doi ani, care a trăit într-o lume fără sunete, a auzit astăzi pentru prima dată glasul părinţilor. După ce, acum o lună, a suferit o intervenţie chirurgicală, micuţului i-a fost instalat un implant cohlear. Aparatul care i-a redat auzul a costat 24 de mii de euro. Banii au fost colectaţi după ce Canal 2, împreună cu o organizație de caritate, a lansat o campanie care a mobilizat sute de oameni.

Fericiţi şi plini de speranţe, membrii  familiei Garaz au mers, astăzi, la Centrul Republican de Audiologie din Chişinău, pentru a-i instala lui Nichita implantul cohlear. Mai întâi de toate, specialiştii au testat utilajul.

„Se verifică fiecare canal cum funcţionează. Adică se dă un impuls la canal şi copilul îl simte, dacă reacţia este obişnuită atunci trecem la alt canal şi aşa toate 12 canale. – Până acum câte canale aţi verificat?- Trei.- Şi reacţionează?- Bine”.

Iniţial, Nichita nu a reacţionat la impulsurile sonore.

După mai bine de jumătate de oră, minunea s-a produs. Pentru că nu este obişnuit cu sunetele, la auzul vocii medicului şi a părinţilor, copilul a început să plângă.

„Am observat sentimentul lui când el aude, ne-au dat lacrimile. Astăzi pentru noi este un eveniment frumos, copilul nostru a revenit în lumea sunetelor, sperăm ca şi în continuare totul să fie bine, să ne vedem copilul fericit.Mulţumită doameni Svetlana Saiînsus şi lui Dumitru, cei cu fundaţia de caritate, că ne-au ajutat foarte mult. Vreau să mulţumesc tututor oamenilor şi inclusiv Canal 2  pentru susţinere”, a spus tatăl lui Nichita, Toma Garaz.

„Este o fericire pentru noi, până acum el a stat în liniştea lui. Aţi văzut cum a început a reacţiona, când a început a plânge a auzit sunetele deja”, a spus mama lui Nichita, Mariana Garaz.

Medicii spun că acum băiatul aude de la o distanţă de doi-trei metri. Însă o dată la două luni, ei îi vor modifica intensitatea sunetului.

„Trebuie să obţinem nişte praguri de iritare pe care le-am căutat cu greu la Nichita. Peste un an de zile el el o să audă ca şi un copil normal, adică 20 de decebeli. Iar distanţa vocei vorbite la şase metri.  Nichita are de învăţat ce înseamnă sunetele, fiecare sunet, pentru că nu le cunoaşte. Noi începem dezvoltarea care o să dureze ani de zile”, a spus medicul audiolog Centrul Republican de Audiologie din Chişinău, Diana Chirtoaca.

Logopezii şi psihopedagogii îl vor învăţa să desluşească sunetele şi să vorbească.

„De astăzi acest copilaş va avea o copilărie frumoasă, îşi va auzi părinţii, sora mai mică. Pe platforma de colectare a banilor caritate.md, s-au adunat în jur de nouă mii de euro şi restul banilor s-a colectat pe conturile părinţilor. Vă rog să fiţi alături de noi pentru a salva cât mai multe vieţi”, a spus Preşedintele fundaţiei de Caritate „Sf.Gheorghe”, Dumitru Beschieru.

În ultimii doi ani, peste 30 de persoane au beneficiat de implanturi cohleare în cadrul Centrului Republican de Audiologie din Chişinău. Preţul uni aparat auditiv este de 24 de mii de euro.

Foto: canal2.md

Distribuie
 • 222
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  222
  Shares
..

Leave a Reply