Avionul din Ucraina, care a dispărut de pe radare în zona satului Cucuruzeni, raionul Orhei nu este de găsit

Avionul din Ucraina, care a dispărut de pe radare în zona satului Cucuruzeni, raionul Orhei nu este de găsit

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

La trei zile, după ce ar fi dispărut de pe radare, un avion de mici dimensiuni, care venea din Ucraina, nu este de găsit. Potrivit Inspectoratului General de Poliţie, aeronava a fost observată ultima dată la hotar dintre raioanele Orhei și Telenești. În procesul de căutare au fost implicate câteva drone şi un avion, dar fără rezultat. Potrivit unei versiuni neoficiale, avionul ar fi părăsit deja spaţiul aerian al ţării noastre.

Povestea avionului a început vineri seară, când Ministerul Apărării a anunțat poliţia că în zona satului Cucuruzeni, raionul Orhei de pe radare a dispărut un aparat de zbor din Ucraina. Sâmbătă, dis-de-dimineață, poliția și salvatorii au pornit în căutare. În operațiune au fost antrenaţi 20 de poliţişti şi salvatori, care au extins zona de căutare. Aceştia au cercetat minuţios inclusiv terenurile aferente satelor Codru Nou, Ţînţăreni şi Negureni.

„La moment s-a verificat nouă localităţi, însă fără nici un rezultat pozitiv.  Unii oameni spun că au văzut, dar la general informaţii mai precise, concrete, la moment nu avem”.

La Cucuruzeni am întâlnit oameni care spun că au văzut sau au auzit avionul.

„Eram în ogradă, încă de la Chişinău erau venite fete şi spuneau uite ce de jos merge avionul cela”.

„S-a auzit zgomot şi m-am gândit în mintea mea, nu cumva cade”.

Avionul a fost văzut și în satul vecin Chiștelnița, raionul Telenești,

„A mers în partea aceasta. – Ce fel de avion, era mare, mic? Era unul mic”.

„Am văzut un avion uşor, de acest sportiv, ușurel. După cum casa noastră e așezată, a mers înspre stânga spre Cucuruzeni”.

Incredibil, dar aeronava căutata de salvatori şi poliţişti nu a ajuns în vizorul MoldARSA, singura întreprindere specializată în supravegherea traficului aerian.

„Este spațiul pe care noi nu suntem responsabili și noi nu avem posibilitatea şi tehnologia ca să monitorizăm, să constatăm sau să depistăm careva aeronave care zboară în zona necontrolată, la înălțimi joase, să spunem așa. Așa tip de aeronavă din Ucraina, din România, nu a fost înregistrată la noi, la nivel de control de spațiu aerian”, a spus administratorul interimar al MoldATSA, Veaceslav Frunze.

Veaceslav Frunze este contrazis de către piloţi, care afirmă că o aeronavă nu poate survola spațiul aerian moldovenesc fără acordul dispecerilor MoldATSA.

„Orice aeronavă care intenţionează să intre în spaţiul aerian al altei ţări dă un “flight plan”, anunţă MoldATSA că vrea să survoleze, cu aterizare sau fără spaţiul unei ţări, în orice caz autorităţile aeronautice din Republica Moldova ar fi trebuit să ştie despre zborul lui deasupra Republicii Moldova”, a menţionat pilotul, Sergiu Mocanu.

În spatele camerelor de luat vederi, salvatorii ne-au declarat că, cel mai probabil, avionul a părăsit spațiul aerian moldovenesc fără să fie observat de autorități.

 


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •