Avocaţii din Moldova au intrat în grevă japoneză, care se poate transforma în grevă generală. Apărătorii cer retragerea amendamentului lui Stamati

Avocaţii din Moldova au intrat în grevă japoneză, care se poate transforma în grevă generală. Apărătorii cer retragerea amendamentului lui Stamati

Distribuie

Avocații intră de astăzi în grevă japoneză.
Dar dacă Parlamentul nu va retrage amendamentul, care vizează Legea cu privire la avocatură, greva japoneză se va transforma în grevă generală.
Ei susțin, că modificările propuse de Olesea Stamate, care permit reținerea, arestarea și percheziționarea avocatilor, fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, atentează la independența și modul în care își exercită meseria.
Olesea Stamate nu a răspuns la telefoanele şi mesajele noastre pentru a comenta declaraţiile avocaților.

În hotărârea luată în cadrul unei ședințe extraordinare a Uniunii Avocaților din Republica Moldova, care a avut loc luni, se arată că apărătorii au solicitat Parlamentului să retragă amendamentul depus de Olesea Stamate, care le vizează activitatea. Avocații au anunțat grevă japoneză pentru perioada 18-19 ianuarie, care presupune purtarea unei banderole albe la brațul stâng. În cazul în care Legislativul nu va admite adresarea UARM, apărătorii vor declara grevă generală, cu sistarea totală a activității din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat. Modificările propuse de președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități a provocat un val de nemulţumiri și în rândul mai multor politicieni. Deputatul BCS, Vasile Bolea, a scris pe pagina sa de Facebook că va contesta amendamentul la Curtea Constituţională . ” În calitate de deputat, dar și de avocat, în cazul în care guvernarea galbenă nu va ceda și va duce până la capăt mârșăvenia aceasta, îmi iau angajamentul să înaintez o sesizare în adresa Curții Constituționale. Voi solicita verificarea constituționalității prevederii prin care PAS a anulat garanțiile de independență a avocaților consfințite în legea avocaturii.”, a scris Vasile Bolea. Iar fostul premier Ion Chicu susține că după proiectul anticonstituțional de corupere a Curții Constituționale prin dublarea salariilor de zeci de mii de lei, Olesea Stamate vine cu un proiect și mai scandalos – de limitare a drepturilor și libertăților în activitatea avocaților. „Dorința perfidă a acestei guvernări criminale de a institui dictatura și fărădelegea în Republica Moldova trebuie curmată. Exprimăm susținerea totală a poziției avocaților din Republica Moldova, care consideră acest derapaj antidemocratic al autorităților unul inacceptabil și de condamnat. Jos mâinile de pe justiție! Jos dictatura analfabeților susținuți de străini!”, a scris Ion Chicu. Amendamentul propus de Stamate a fost dur criticat și de fostul ministrul al Justiției, Fadei Nagacevschi. „Amendamentul rușinos ,,Stamate” la Legea cu privire la avocatură prin care se încearcă a anula garanțiile de independență ale avocaților este inadmisibil. Puterea nu este veșnică. Mulți dintre voi veți avea nevoie de un avocat independent. Fiți siguri. Opriți atacul la independența avocaturii.”, a scris Nagacevschi. Iar expertul în politici publice, Ștefan Gligor este de părere că inițiativa lovește dur în independența avocaților. El spune că are impresia că PAS-ul și-a propus să întoarcă societatea împotriva sa în cel mai scurt timp. „Imi dau seama de la cine vine respectiva „inițiativă” și ce scopuri urmărește. Nu poți rezolva necesități particulare, de caz, prin modificarea legislației. Fracțiunea PAS, treziți-vă!
Cam tot ce ați făcut în domeniul justiției în ultimele 6 luni este greșit și va duce la pierderea credibilității și discreditarea reformei justiției.”, a conchis Ștefan Gligor. Și președintele fondator al Platformei DA, Andrei Năstase, care este de meserie și avocat, a venit în susținerea colegilor săi de breaslă.

„Chiar este o prioritate acum să te legi de niște avocați care într-o bună zi poate să-i apere interesele și lui Stamati și lui Litvinenco și lui Spînu și la alții de la guvernare.”

După dezbaterile apărute în spaţiul public, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a venit cu o propunere, care potrivit lui, este de compromis. Acesta a scris pe facebook că formula potrivită ar fi păstrarea imunității, însă ea să nu se aplice în cazul unor bănuieli rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de corupție și a celor flagrante.
Olesea Stamate nu a răspuns nici la telefon, nici la mesajele noastre pentru a comenta cele enunțate de avocați și de politicieni. Ieri însă, aceasta a scris pe Facebook că printre avocați sunt mulți profesioniști onești, care-și fac meseria cu onoare și luptă împotriva corupției din sistem, însă sunt și cazuri când avocatul acționează ca un ”intermediar” între client și judecător sau procuror, iar asemenea cazuri trebuie investigate și sancționate.  „Cum suntem împotriva corporativismului în procuratură, judiciar, la fel trebuie să evităm corporativismul în avocatură. În acest context, și ținând cont de faptul că sistemul procuraturii încă nu este unul curat, integru, o soluție de compromis ar fi ca avocații, cel puțin până la finalizarea evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor, să beneficieze de imunitate similară judecătorilor și cea care o propunem pentru deputați – adică – cu excepția infracțiunilor de corupție și cazurilor de flagrant. .”, a scris Stamate.

Amendamentul Olesei Stamate urmează a fi discutat în cadrul Comisiei pe care o conduce, iar dacă va fi acceptat, va fi supus dezbaterilor în plen.


Distribuie
..