Avocații lui Stoianoglo: Reţinerea şi intentarea unui dosar penal pe numele lui Alexandr Stoianoglo are drept scop preluarea conducerii PG

Avocații lui Stoianoglo: Reţinerea şi intentarea unui dosar penal pe numele lui Alexandr Stoianoglo are drept scop preluarea conducerii PG

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

”Reţinerea şi intentarea unui dosar penal pe numele lui Alexandr Stoianoglo are drept scop preluarea conducerii Procuraturii Generale”.
Acuzaţiile vin din partea avocaţilor Procurorului General suspendat, care declară că toate acţiunile întreprinse în privinţa lui Stoianoglo sunt ilegale şi reprezintă un caz de abuz și sfidare a legii, în premieră pentru Republica Moldova.
Ei afirmă că cele 5 capete de acuzare, incriminate lui Stoianoglo, sunt absurde şi că procurorii nu au probe care i-ar demonstra vinovăţia.

Victor Munteanu, unul dintre avocaţii şefului suspendat al Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo a declarat că ceea ce se întâmplă cu clientul său reprezintă o infracțiune clară, care a avut în spate scopuri bine definite.

„Aceasta a fost făcut exclusiv cu un singur scop. Acesta este de a-l discredita şi de a-l umili public pe Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general şi de a prelua conducerea Procuraturii Generale. El crede că pentru declaraţiile pe care le-a făcut în perioada recentă, acesta este răspunsul.”

Potrivit avocaţilor, modul în care a fost adoptată decizia Consiliului Superior al Procurorilor de desemnare a procurorului de caz şi cea de pornire a cauzei penale în decurs de doar două ore ridică multe semne de întrebare. Avocatul Vasile Gafton susţine că în ziua în care a fost emisă hotărârea CSP cu privire la desemnarea lui Victor Furtună drept procuror de caz, clientul său a contestat numirea acestuia la Curtea de Apel Chișinău. Astfel, potrivit lui Gafton, până la expunerea Curţii cu privire la contestaţia lui Stoianoglo, Victor Furtună în mod legal nu putea întreprinde nicio acţiune.

„Prin efectul legii, odată cu depunerea cererii de chemare în judecată și solicitarea suspendării, acea hotărâre a CSP a fost suspendată. Și toate acțiunile pe care le-a efectuat procurorul de caz sunt ilegale – pornirea cauzelor penale, reținerea și alte acțiuni de urmărire penală. Noi am depus o plângere în acest sens.”

Întrebaţi în ce relaţie se află Stoianoglo cu Furtună şi dacă anterior, cei doi ar fi avut un conflict, avocaţii nu ne-au putut răspunde la întrebare. Ei însă au precizat că probele prezentate în instanţă de către acuzare sunt doar nişte capturi de ecran a unor materiale publicate pe siteurile de ştiri.

„Din biroul domnului Stoianoglo a fost ridicat computerul de serviciu şi telefonul şi două stickere, mai mult nicio probă şi de la domiciliu iarăşi computerul. Computerul îl foloseau membrii familiei. În computerul de serviciu el nu a folosit niciodată, el a folosea pentru şedinţe online. Înafară de capturile de ecran pe care le-a prezentat domnul Carp la sesizarea sa, procurorul nu are nimic.”

Solicitat telefonic de postul nostru de televiziune, procurorul de caz, Victor Furtună nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile avocaţilor.

Însă, ulterior, Procuratura Anticorupţie a venit cu un comunicat de presă, semnat de Furtună în care se menţionează că toate acţiunile întreprinse în privinţa lui Stoianoglo au fost legale. Acest lucru ar fi fost constatat şi de către judecătorul de instrucție, care a examinat demersul lui Furtună privind
aplicarea măsurii preventive în privinţa lui Stoianoglo. El îşi motivează acţiunile şi demersul prin faptul că Alexandr Stoianglo ocupă o funcţie ierarhică şi că în acest mod, participanții în dosar, printre care sunt procurori dar şi alte alte persoane cu demnitate publică ar putea fie reticenți în declarații. Furtună a mai scris că în acest dosar sunt investigate şi acțiunile altor persoane.

Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a fost reţinut marţea trecută, pentru 72 de ore. S-a întâmplat după aproape trei ore de percheziţii la sediul instituţiei şi în biroul acestuia.Tot săptămâna trecută, procurorul de caz Victor Furtună a cerut 30 de zile de arest preventiv pentru Stoianoglo, însă magistraţii Judecătoriei Chişinău cu sediul la Ciocana au admis parţial demersul. Astfel, Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu. Avocaţii acestuia au contestat decizia la Curtea de Apel. Decizia a fost contestată şi de procurorul Victor Furtună. O şedinţă în acest sens va avea loc săptămâna viitoare.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..