Bărbații din Moldova se mobilizează și vin să doneze plasmă covalescentă. Specialiștii, despre beneficiile acestei proceduri

Bărbații din Moldova se mobilizează și vin să doneze plasmă covalescentă. Specialiștii, despre beneficiile acestei proceduri

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

După ce mai mulţi bărbaţi s-au mobilizat, ca urmare a îndemnului postului nostru de televiziune şi au donat plasmă convalescentă, Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui anunţă că a crescut substanțial și cererea spitalelor. Astfel, dacă până acum era nevoie de cel puțin 50 de doze de plasmă la nivel naţional, ieri, minimumul a ajuns la 80. Conducerea instituţiei anunţă că nu va putea face faţă situaţiei, dacă foştii pacienţi nu vor înţelege că ei sunt armata de salvatori ai bolnavilor de COVID-19, aflați în stare gravă.

„Le mulţumim că au dat curs îndemnului Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui. Am avut foarte multe sunete în care au oamenii au prezentat interes faţă de procedura de donare a plasmei convalescente.”

Astăzi, sălile Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui au fost pline de donatori.

„Am decis să fac acest lucru pentru că am şi o grupă foarte rară, a patra pozitivă.”

Fluxul de donatori a crescut de cinci ori după ce postul nostru de televiziune a reflectat despre criza în care se află instituţia. Ba chiar, în premieră azi a fost şi o mică coadă la cabinetul de donare de plasmă.

„Ne bucurăm că cei care au venit ieri şi astăzi şi cei care au făcut la prima oră o coadă de a dona plasmă au înţeles cât de importanţi ei sunt.”

Oamenii spun că au venit să ofere o şansă la viaţă celor în stare gravă, după ce au văzut la ştiri că nu mai sunt rezerve de plasmă convalescentă, iar numărul pacienţilor creşte vertiginos în fiecare zi. Sensibilizaţi de această problemă au fost şi şapte militari, care s-au mobilizat să doneze plasmă convalescentă.

„Să ajutăm pe alţi oameni să scape de acest virus.”

Iar alţii au decis şi pentru a doua oară să vină să doneze plasmă, după ce au văzut cât de mic este numărul donatorilor – de doar 3,5%.

„Din păcate oamenii încă nu au acea conştiinţă despre importanţa de a dona plasmă. Oamenii se tem şi de unele consecinţe negative, pe când ele defapt nici nu există.”

Specialiştii susţin că din contra, organismul devine mai puternic, dacă bărbaţii vor dona de două ori plasmă convalescentă la un interval de 14 zile între proceduri.

„Donările cu regularitate antrenează mai multe sisteme, cum ar fi cel imunitar, provoacă organismul să producă continuu a tuturor substanţelor active responsabile de imunitate.”

Administraţia centrului susţine că pentru a depăşi criza de plasmă convalescentă au nevoie de stocuri de plasmă pentru şapte zile înainte. Şi pentru că numărul de doze minime pe ţară a crescut de la 50 la 80 din cauza numărului mare a pacienţilor grav bolnavi de COVID-19, Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui anunţă că a prelungit programul de activitate. Astfel, aceştia vor lucra de luni până vineri de la ora 07:30 şi până la 19:30, iar sâmbăta vor munci de la orele 08:00 până la 17:30.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..