Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah: Îndemn factorii decizionali să respecte libertățile și drepturile lui Stoianoglo

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah: Îndemn factorii decizionali să respecte libertățile și drepturile lui Stoianoglo

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Başcanul Găgăuziei condamnă acţiunile prin care a fost reţinut Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, şi susține că este vorba despre un „spectacol regizat”.
Irina Vlah cere public conducerii ţării, eliberarea lui Stoianoglo..
Îndemnul ei a fost susținut de mai mulți locuitori ai Găgăuziei, care au organizat la Comrat un protest în susținerea lui Alexandr Stoianoglo.

„Este evidentă dorința de a-l intimida pe Alexandr Stoianoglo. Se fac presiuni directe asupra lui Alexandr Stoianoglo pentru a-l determina să tacă”.

Bașcanul Găgăuziei afirmă că oficialii de la Chişinău întreprind măsuri pentru a îngrădi dreptul lui Stoianoglo la o justiție corectă.

„Îndemn toți factorii decizionali să revină în câmpul dreptului democratic și să respecte libertățile și drepturile domnului Stoianoglo. Amintiți-vă, ați promis să construiți un stat de drept”.

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei,Vladimir Kîssa, este solidar cu guvernatorul regiunii şi condamnă acţiunile autorităţilor de la Chişinău. Acesta a anunţat că membrii adunării își rezervă dreptul de nesupunere în formele permise de lege.

„Noi vrem ca în ţara noastră să funcţioneze legea. El trebuie să aibă dreptul la apărare. El nu-şi poate expune punctul de vedere pentru că încearcă să-i închidă gura, să nu spună nimic”.

Miercuri, Adunarea Populară a Găgăuziei a expediat un demers instituţiilor de conducere a statului prin care cerut eliberarea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Astăzi, zeci de manifestanţi au ieșit din nou la protest la Comrat pentru a-l susține pe Stoianoglo. Oamenii sunt nemulţumiţi că nu le-a fost îndeplinită solicitarea de a-l elibera pe Stoianoglo până astăzi la ora 12:00.

„Nu este corect! Au arestat omul! Cine face aşa? Ilegal!”

„Dacă preşedintele nostru se ocupă de astfel de treburi, cum pot să stau acasă? Am ieşit să-mi exprim nemulţumirea.”

„Este bine ce se face în ţară? Ea, când a venit în funcţie, ce a spus? Voi lucra după cum vor spune oamenii, iar acum ce face?”

„Desigur că nu este corect. Înseamnă că el are informaţii de care se tem ceilalţi, de asta l-au şi reţinut”.

„Toţi reprezentanţii puterii, de stânga sau de dreapta, trebuie să se gândească, să se aşeze la masa de discuţii ca să fie pus capăt acestei nelegiuiri. Întotdeauna trebuie să se respecte legea, oricine ar fi, găgăuz, rom sau moldovean”.

Manifestanții susțin că vor organiza proteste până vor fi auziți.

„Astăzi, au făcut acest gest neplăcut nu doar pentru această funcţie şi această persoană, dar pentru întregul nostru popor. Mâine deja, când expiră cele 72 de ore, trebuie să ne adunăm 2-3 mii de persoane aici în Comrat”.

„Ei vor să ne întoarcă în anii 90, dar noi nu vrem să ne întoarcem acolo. Ne vom aduna cu toţii, prieteni, familie, dacă va trebui vom merge la Chişinău, dacă va trebui – şi mai departe vom merge”.

Manifestanţii spun că, dacă la expirarea celor 72 de ore, procurorul suspendat nu va fi eliberat, vor organiza acţiuni de protest şi la Chişinău.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..