BCS a rămas fără un deputat

BCS a rămas fără un deputat

Fracţiunea Blocului Comuniştilor şi a Socialiştilor a rămas fără un deputat. Alexandr Nesterovschi a anunţat pe Facebook că părăseşte fracţiunea şi rămâne deputat neafiliat. Alesul a declarat că va susţine Mişcarea pentru Popor, care în ultima perioadă organizează proteste şi cere Guvernului să achite facturile consumatorilor pentru energia electrică, gaze şi energia termică. Vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Batrîncea a condamnat traseismul politic şi a declarat că Nesterovschi nu a avut curaj să-şi anunţe colegii despre plecarea sa. În acelaşi timp, Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor a propus un proiect de modificare a Constituţiei, care le-ar interzice deputaţilor să părăsească fracţiunea. Propunerea a încins spiritele în plenul Parlamentului.

Alexandr Nesterovschi a fost deputat pe listele fracţiunii Socialiştilor în două Legislaturi. În actualul Parlament el a făcut parte din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor, pe care a decis să-l părăsească. Nesterovschi nu a fost prezent la şedinţa Parlamentului de joi, în cadrul căreia s-a discutat despre plecare lui din BCS. Deputatul, însă a participat la protestul organizat de Mişcarea pentru Popor din faţa Parlamentului. Acesta a declarat că a decis să părăsească BCS pe motiv că nu mai putea urmări de la distanţă cum oamenii protestează, iar în ţară e haos.
„Noi trebuie să ieşim în stradă, să fim mână în mână cu poporul, iar împreună cu poporul să ne luptăm pentru viitorul nostru şi Moldova noastră. Ăsta este motivul pentru care am părăsit fracţiunea. Intenţionez să fiu activ la proteste, să ne luptăm aici, la protest. Stând în Parlament, din opoziţie, nu rezolvi nimic. ”

Vicepreşedintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, a anunţat că a depus un demers la Procuratura Generală în care solicită să fie examinate circumstanţele care-i determină pe unii deputaţi să adere la alte formaţiuni. Batrîncea susţine că de cele mai multe ori, deputaţii, fie rudele lor sunt ameninţaţi şi supuşi diferitor presiuni.

„Orice migraţie, orice fenomen de traseism politic este trădarea intereselor alegătorilor şi trădarea Constituţiei şi legilor ţării. În perioada ultimelor 8-9 luni au existat mai multe tentative de a corupe colegii din fracţiune. Mai multe tentative de a-i determina cu binişorul de a ieşi din fracţiune, de a ieşi din partid şi de a face declaraţii în susţinerea altcuiva. Îmi pare rău că domnul Nesterovschi a cedat.”

Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor a propus un proiect de lege de modificarea a Constituţiei care ar interzice deputaţilor să părăsească formaţiunile din care fac parte. Plecările deputaţilor au provocat discuţii aprinse în Parlament.

„Să nu uitaţi acest lucru, voi sunteţi născuţi dintr-un act de trădare. Să ţineţi minte că în politică există legea bumerangului. Acum dumneavoastră culegeţi roadele pe care le-a cules preşedintele Voronin.”

„Ne place să dăm replici, dar istoria ne spune că nicio faptă nu se uită, şi cum a exista şi există în acest plen deputaţi care au trecut prin 3,4,5 partide politice, s-au regăsit în 3,4,5 legislaturi şi astăzi ne dau lecţii de moralitate.”

„La acest subiect, domnului care aşa aprins discuta, vreau doar să-i aduc aminte că actualul preşedinte al ţării, nu s-a născut în partidul din care faceţi parte, era mai verde oleacă…”

Preşedintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că plecarea lui Alexandr Nesterovschi este o trădarea pentru Legislativul pe care-l conduce. Grosu susţine că PAS este gata să discute proiectul de modificare a Constituţiei propus de BCS.

„Dacă ai viziuni diferite, du-te în partid şi polemizează, dezbate, în organele de conducere, în congres, unde vrei, în forurile decizionale, dar astfel de gesturi, de trădări, aduc o lovitură enormă. Şi nu doar partidului, dar sistemului politic, Parlamentului.”

Iar preşedintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, care anterior, a părăsit Partidul Comuniştilor, a declarat că ceea este a făcut Nesterovschi este o trădare a colegilor din partid şi a oamenilor care-i susţin.
„Argumentul lui este că vrea să iasă cu oamenii la proteste. El putea să iasă cu oamenii la proteste fiind socialist. Eu ştiu că sute de oameni care ne susţin, merg la protestele lui Şor. Vreţi să ieşiţi, ieşiţi! Dar asta nu este motiv să-ţi trădezi colegii şi să pleci din partid.”

După plecarea lui Alexandr Nesterovschi, fracţiunea Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor numără 30 de deputaţi. Este a doua oară când un deputat din actuala Legislatură părăseşte fracţiunea din care face parte. Primul a fost deputatul socialist Gaik Vartanean. El a părăsit rândurile fracţiunii şi a aderat la Partidul „Mișcarea Alternativă Națională”, condus de primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban.

..