Boicot la conferința ONU. Zeci de diplomați europeni au părăsit sala demonstrativ în timpul discursului lui Serghei Lavrov

Boicot la conferința ONU. Zeci de diplomați europeni au părăsit sala demonstrativ în timpul discursului lui Serghei Lavrov

Zeci de diplomați din Uniunea Europeană, Statele Unite și Marea Britanie au părăsit în mod demonstrativ sala în care se desfăşura conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Astfel, ei au boicotat discursul ministrului rus de externe Serghei Lavrov şi au protestat față de invadarea Ucrainei.

 

Diplomații au început să se ridice de pe locurile sale și să iasă în hol, când pe ecranul din sală a început discursul șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov. Ulterior, ei s-au adunat lângă ambasadorul Ucrainei la Onu, Evghenia Yevheniia Filipenko, și s-au fotogafiat cu un steag al Ucrainei.
Între timp, lista sancţiunilor internaţionale faţă de Rusia se extinde.
Mastercard a blocat accesul mai multor instituţii financiare ruse la reţeaua de plăţi. Companiile Sony Pictures, Warner Bros şi Walt Disney opresc furnizarea filmelor pentru cinematografele ruseşti.
Iar Netflix a refuzat să difuzeze 20 de canale federale ruse. Serviciul de streaming urma să le includă în grilă de la 1 martie, însă reprezentantul companiei a declarat că nu intenționează să le adauge.
În plus, pe teritoriul Uniunii Europene nu vor putea fi accesate Russia Today şi Sputnik. Aceste canale nu vor putea fi urmărite nici pe Facebook şi Tik Tok. Vicepreşedintele companiei Meta a transmis că decizia de a restricţiona distribuirea conţinutului propagandistic a fost luată după ce câteva guverne europene au solicitat acest lucru.
Iar gigantul General Motors nu mai exportă maşini în Rusia.
„Spaţiile aeriene şi maritime trebuie închise complet pentru Federaţia Rusă”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Răul, înarmat cu rachete, bombe și artilerie, trebuie oprit imediat, distrus din punct de vedere economic, pentru a arăta că omenirea se poate apăra.”

De cealaltă parte, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat Uniunea Europeană pentru planurile de furnizare a armelor în Ucraina. Lavrov a precizat că, în ciuda sancţiunilor externe, Rusia va continua să-și apere interesele naționale.
Între timp, Curtea Penală de la Haga a anunţat că deschide o anchetă privind invazia Rusiei în Ucraina. Procurorul Karim Khan a declarat că există argumente rezonabile pentru a constata că în Ucraina sunt comise crime de război şi împotriva umanității.

..