Bombardamentele asupra orașului Odesa continuă. O rachetă a lovit un centru comercial

Bombardamentele asupra orașului Odesa continuă. O rachetă a lovit un centru comercial

Distribuie

O persoană a murit şi alte câteva au fost rănite la Odesa, în timpul bombardamentelor efectuate de trupele ruse în seara de 9 mai. Potrivit comandamentului operațional „Sud”, în total șapte rachete au fost lansate peste Odesa. Au fost distruse un centru comercial și un depozit de mărfuri. Primarul Ghenadi Truhanov a declarat că astfel Rusia a felicitat orașul-erou cu ocazia sărbătorii de 9 mai. Urmează imagini cu puternic impact emoțional.

O rachetă a lovit un centru comercial, a străpuns acoperișul clădirii și a căzut în curtea din spate. Imediat a izbucnit un incendiu, care s-a extins pe o suprafață de peste o mie de metri pătrați.

Procesul de stingere a focului a durat aproape trei ore. S-au mobilizat 35 de persoane și 7 autospeciale. Presa locală a publicat imagini cu urmările atacului cu rachete și ale incendiului din Odesa.

O altă rachetă a lovit depozitul de produse finite. Trei încăperi au luat foc pe o suprafață de 1 200 de metri pătrați.

„Această întreprindere este funcțională, aici se desfășura procesul de lucru. Un om a decedat. Această întreprindere nu are nimic de-a face cu infrastructura militară sau cu instalațiile militare. Aici nu sunt depozite de arme, nu sunt și nici nu au fost muniții. În așa fel „Lumea rusă” a felicitat de 9 mai orașul-erou Odesa.”

Iar localnicii au scris, în rețelele de socializare, că mirosul de ars după incendii a cuprins tot orașul Odesa. Cei care trăiesc în casele aflate în preajma locaţiilor bombardate au rămas cu geamurile sparte și pereţii fisuraţi.

„Iată acum în scara noastră. Priveşte. Iată scara.”

Preşedintele Ucrainei a spus că Rusia își demonstrează adevărata atitudine față de Europa, dacă a decis să bombardeze Odesa atunci când în oraş se află șeful Consiliului European Charles Michel.

„Pentru prima dată în zeci de ani, în Odesa nu este un trafic obișnuit de flotă comercială, nu se face nicio lucrare portuară obișnuită. Probabil, așa ceva nu s-a întâmplat în Odesa din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Fără exporturile noastre agricole, zeci de țări din diferite regiuni din lume sunt deja în pragul penuriei de alimente și situația poate deveni înfricoșătoare.”

Volodimir Zelenski a mai declarat că politicienii lumii vorbesc deja despre consecințele crizei și foametea din Africa și Asia. Preşedintele Ucrainei consideră că aceasta este consecinţa directă a agresiunii ruse şi că poate fi depășită doar în comun de către toți europenii şi de întreaga lume liberă, spune Zelenski.

Între timp, armata ucraineană a raportat bombardamente nocturne în regiunile Dnipropetrovsk, Mykolaiv, Herson, Lugansk, Donețk şi Harkov.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a comunicat că armata rusă a lovit peste 400 de ținte în Ucraina, inclusiv depozite de muniții și de combustibil.

„Noaptea, aviația operațională tactică și armată au lovit 16 zone de concentrare și echipamente militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Rachetele și unitățile de artilerie au lovit 33 de posturi de comandă, 407 zone de concentrare a forțelor și echipamente militare, precum și cinci depozite de muniții și combustibil, în regiunile Nikolaev și Mirny, regiunea Mykolaiv.”

Raportul Ministerului rus Apărării nu conție nicio informație despre bombardarea Odesei.

Între timp, președintele american Joe Biden a semnat o lege care simplifică procedura de furnizare a armelor în Ucraina.

„Semnez documentul, care va fi un alt instrument important în eforturile noastre de a sprijini guvernul Ucrainei și poporul ucrainean, în lupta lor pentru apărarea ţării și democrației de războiul brutal al lui Putin, cu adevărat brutal. Asta este.”

În mesajul său pe contul de Twitter, Volodimir Zelensky i-a mulțumit lui Joe Biden.

Noua lege privind sistemul de împrumut-închiriere permite eliminarea majorităţii procedurilor birocratice și furnizarea de bunuri necesare, care pot fi achitate după încheierea ostilităților militare.
De menționat că proiectul de lege a fost înaintat Congresului american cu o lună înainte să înceapă războiul din Ucraina.


Distribuie
..