Bucuriile și dezamăgirile lui Eugen Doga. Cum a răspuns maestrul la întrebarea ”Cât valorează artistul în Moldova”

Bucuriile și dezamăgirile lui Eugen Doga. Cum a răspuns maestrul la întrebarea ”Cât valorează artistul în Moldova”

Distribuie

„Statul se descurcă foarte bine fără omul de cultură”, – aşa a răspuns compozitorul Eugen Doga la întrebarea ”Cât valorează artistul în Moldova”.
El a declarat, în cadrul PRIME TIME de la Prime, că autoritățile nu i-au propus încă un concert aniversar cu ocazia jubileului de 85 de ani.
Eugen Doga crede totuşi, că actualul ministru Sergiu Prodan, are intenţii bune, dar totul depinde de finanţare.

„Nu am nicio propunere de nicăieri, de nicăieri. – Încă nu este târziu să se întâmple acest lucru? – Nu, e târziu deja. Ar trebui ceva să se publice. Eu cred că Sergiu (Prodan) va face treabă aici, pentru că el e, totuşi, din genul acesta şi el nu are… Cât va fi susţinut, asta e întrebarea, multe intenţii frumoase pot să nu fie realizate pentru că lipseşte finanţarea.”

În acelaşi timp, Doga e bucuros că la Chişinău va fi deschis un centru cultural care îi va purta numele, dar are şi dezamăgiri.

„Statul foarte bine se descurcă fără oamenii de cultură, din păcate. Cred că oamenii din politică nu înţeleg că de aici porneşte, omul din cultură va conduce cultural.”

Soluţia compozitorului este să-i invite pe politicieni pe planeta care poartă numele Doga din 2003, conform unei decizii a Uniunii Astronomice Internaţionale a Academiei de Ştiinţă din Rusia.

„- Acum zece ani spuneaţi că sunteţi gata să le oferiţi gratuit câte 6 ari tuturor pământenilor care cred că nu mai au loc pe Terra. Câte loturi aţi împărţit deja? – Primii pe care i-aş trimite încolo, pe planeta Eugen Doga, sunt cei din vârf. Nu e chiar aşa, pentru oameni excelenţi, pentru excelenţă le-aş da şi jumătate de ar în plus ca bonus. Chiar aş vrea ca unele şedinţe de Parlament să se petreacă pe pământul Doga. ”

Eugen Doga a mărturisit că i s-au propus de multe ori funcţii politice.

„Mă mir cum le-a venit în cap ideea aceasta năstruşnică, ce-mi trebuie mie să fiu preşedinte? Mie mi-a dat Dumnezeu mandat pe viaţă, eu sunt preşedintele muzicii mele. ”

Eugen Doga preferă să facă ce ştie mai bine, să aşeze pe portativ note muzicale şi să încânte publicul. Acum, maestrul pregăteşte „Dialogurile dragostei”, cu arii şi romanţe pe versurile lui Mihai Eminescu şi Veronica Micle.

„Au dispărut filmele romantice, dar eu sunt romantic şi nu mi-e ruşine de asta. Am căutat altceva şi nu am avut multe probleme în căutare, l-am găsit uşor pe domnul, nu ştiu dacă îl cunoaşteţi, este aşa un poet foarte uitat, domnul Mihai Eminescu. Acolo mă simt foarte bine, deja de 9 ani lucrez la acest ciclu care numără 87 de lucrări. ”

Iubirea şi dragostea de viaţă, pe asta pune accent maestrul Eugen Doga, care ne îndeamnă să preţuim acest dar.

„Iubiţi viaţa, dragii mei, ea e atât de frumoasă, este un dar exclusiv. Dar ce înseamnă să iubeşti viaţa, înseamnă să vă iubiţi pe sine. Iubiţi pământul care ne-a născut şi care ne va prelua. „


Distribuie
..