Buzunarele comercianţilor s-au subţiat cu începerea postului

Buzunarele comercianţilor s-au subţiat cu începerea postului

Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Postul ieftineşte carnea şi ouăle şi subţiază buzunarele comercianţilor. Aceştia se plâng că de la începutul Postului Mare, încasările le-au scăzut cu 30-40 la sută.

Petru Moraru din Hânceşti creşte la ferma sa aproximativ trei mii de porci.

„Dumneavoastră sunteţi într-un grajd unde porcii au ajuns la o greutate de peste 120 de kg care trebuie urgent de realizat la carne. De acum şi calitatea se pierde. Până la post realizam pe săptămână până la 75 de capete, în săptămâna aceasta de post numai 25, dacă vom ajunge la 30 de capete”, a comunicat fermier, Petru Moraru.

Porcii sunt vânduţi în medie cu 28 de lei kilogramul de masă vie.

Nici producătorii de ouă nu se bucură de vânzări în post. Cererea pe piaţă a scăzut considerabil, iar pentru a reduce cheltuielile de întreţinere, unii producători sacrifică păsările.

„Postul şi embargoul astea-s două pricini care ne-a stopat pe noi. Ciclul tehnologic nu se poate de oprit. Fătări vin din urmă, purcei mititei”, a menţionat fermier, Petru Moraru.

„Ouăle nu e posibil de le ţinut în stoc, termenul de valabilitate de folosire a ouălor este destul de mic şi cu regret producătorii sacrifică pasărea”, a spus preş Asociaţie Avicultori, Nicolae Covaş.

Şi comercianţii de la pieţele agro-alimentare spun că volumul vânzărilor a scăzut considerabil.

„Brânza cum a fost aşa şi a rămas, încă în jos s-a dat, dar lume nu-i prin piaţă. E greu, tare greu. Nu se vinde fetelor. Nui lume, nu-i prin piaţă. Iată uitaţi-vă nu-i nimic lume”, a afirmat comerciant lactate.

„S-a micşorat vânzarea. Mai puţin vindem faţă de când erau şi mai scumpe şi era venit. Câte vreo trei-patru cutii vindeam mai puţin ca cum vindeam”, a spus comerciant ouă.

Acum o săptămână, la pieţele agro-alimentare un kilogram de carne de porc era vândut în medie cu 60 de lei, iar acum preţul este de 50 de lei kilogramul. Şi ouăle s-au ieftinit şi costă 1 leu şi 20 de bani bucata. Preţul smântânii şi a brânzei de vaci a scăzut cu 12 şi respectiv 25 la sută şi costă acum 35 şi respectiv 45 de lei kilogramul.

Postul Paştelui a început pe data de 23 februarie şi se va încheia pe 11 aprilie.

Foto: digi24.ro

Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply