CA sancționează unele posturi de televiziune, care au fost nevoite să-și reducă nesemnificativ volumul producției locale din cauza situației epidemiologice

CA sancționează unele posturi de televiziune, care au fost nevoite să-și reducă nesemnificativ volumul producției locale din cauza situației epidemiologice

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Consiliul Audovizualului nu conştientizează pericolul la care se expun jurnaliştii în activitatea lor, precum şi condiţiile complicate în care îşi desfăşoară activitatea televiziunile în perioada pandemiei de Covid-19.
Membrii acestei instituţii publice nu dau doi bani pe restricţiile impuse în acest sens de autorităţi, care afectează indirect activitatea radiodifuzorilor. …
CA persecută si sanctioneaza unele posturi de televiziune, care au fost nevoite să-şi reducă ne-semnificativ volumul producţiei locale din cauza situaţiei epidemiologice.
Pe de altă parte, funcţionarii din cadrul Consiliului Audiovizualului s-au izolat în sediul instituţiei şi interzic accesul reprezentanţilor radiodifuzorilor la şedinţe, invocând recomandările privind limitarea răspândirii noului coronavirus. Cât despre televiziunile, care ignoră în totalitate obligaţiile legale şi nu realizează deloc produs local în limba română, membrii CA continuă să închidă ochii.

„Canal 2, vreau să vă spun cu satisfacție că depășește acest procentaj, are 85,6%, aproape 86 de procente, ceea ce pentru opinia publică este foarte bine să menționăm, că este posibil. Ni se spune în permanență că acest nivel practic este imposibil de atins, ceea nu este adevărat.”

Aşa şi-a început pledoaria preşedintele Consiliului Audovizualului Dragoş Vicol, în cadrul şedinţei on-line, despre una dintre televiziunile supuse monitorizării privind produsul local şi cel în limba română în grila de emisie. A fost greu de crezut că după laudele aduse pentru Canal 2, care este unul dintre puţinele posturi TV care produc şi difuzează produs autohton de calitate, titrează și dublează filme, Vicol va pune la vot sancţionarea aceste televiziuni cu avertizare publică, sub pretextul că emisiunile autohtone sunt difuzate în orele de maximă audienţă în proporţie mai mică de 75%. Asta în condiţiile în care abaterea a fost nesemnificativă, iar radiodifuzorul a explicat în scris că e posibil să existe anumite abateri în această perioadă de pandemie, când mulţi dintre angajaţi sunt nevoiţi să lucreze de acasă, fapt anunţat în cadrul şedinţei CA.

„Considerăm că micile abateri s-au datorat unui impediment major care a afectat întreaga societate și a paralizat activitatea tuturor prestărilor de servicii. ”

O atitudine trasă la indigo au avut membrii CA şi faţă de alte posturi de televiziune independente şi incomode. În cazul Publika TV, singurul post de televiziune de ştiri din Republica Moldova, care difuzează câte 10-15 ore de produs autohton pe zi, ceea ce este de peste 3 ori mai mult decât este obligat de lege şi de două ori mai mult decât e necesar în orele de maximă audienţă, funcţionarii CA au găsit totuşi motiv de sancţionare. Reproşul vizează o abatere de doar 8% privind volumul de produs autohton în limba română difuzat între orele 06:00 şi 24:00. Iar în cazul postului de televiziune PRIME, care difuzează de două ori mai mult produs autohton, inclusiv în ore de maximă audienţă, decât este obligat de lege, membrii CA au reuşit performanţa de a identifica o abatere de doar 3,2% privind volumul de produs autohton în limba română difuzat între orele 06:00 şi 24:00, adică în loc de 80 la sută din grilă s-a constatat doar 76 de procente.

„În cazul Prime-ului, ei se apropie de această cifră, au aproape 76 de procente, ceea ce din punctul meu de vedere, este o părere subiectivă, nu este ceva foarte foarte grav.”

Că nu este ceva foarte grav înţelege chiar şi preşedintele CA, Dragoş Vicol, dar asta nu-l împiedică să propună sancţionarea cu avertizare publică a posturilor de televiziune PRIME şi Publika, jurnaliştii cărora au depus un efort considerabil pe parcursul ultimelor luni pentru a asigura cu informaţie utilă şi necesară oamenii, în vederea asigurării sănătăţii publice în ţară.

„Vă rog să votați – pro șapte, un vot împotrivă.”

Şedinţa s-a încheiat fără ca vreunul dintre membrii Consiliului Audiovizualuli, prezenţi la şedinţa on-line, să taxeze măcar verbal televiziunile care nu au deloc produs autohton în limba română, ceea ce se înscrie în atitudinea selectivă manifestată de această instituţie publică faţă de modul în care se respectă legea de către televiziunile din ţara noastră.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •